Pored ljudskih života, čiji gubitak predstavlja najveću tragediju poplava koje su Srbiju zadesile, izlivanjem reka pričinjena je i ogromna materijalna šteta, koju će utvrđivati Vladina Komisija za procenu štete. Ta komisija, na čijem sam čelu, danas će zasedati. Očekujemo od preduzeća koja upravljaju putevima, železnicom i drugom infrastrukturom da dostave svoje preliminarne procene – kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona napominje da će se sa obnovom oštećenih objekata krenuti odmah gde to bude moguće, a u ostalim područjima kad se voda povuče i steknu uslovi da počne sanacija infrastrukture koja je pretrpela oštećenja.“Očekujem da u toj obnovi učešće uzmu svi građani Srbije, a od naših prijatelja iz EU, Rusije, SAD, Emirata i svih drugih očekujem da nam donacijama pomognu da što pre otklonimo posledice katastrofalnih poplava“, objašnjava Mihajlovićeva.

U Ministarstvu juče nisu mogli da nam kažu koliko je mostova oštećeno ili potpuno uništeno u vodenim bujicama. Za sada se zna da je zbog izlivanja reka, klizišta i odrona zaustavljen saobraćaj na sedamdesetak puteva širom Srbije. Zbog izlivanja Mlave obustavljen je saobraćaj na relaciji Požarevac – Veliko Gradište, neprohodni su putevi kod Umke, Bajine Bašte, a zbog oštećenja kolovoza kod Pojata naizmenično se propušta saobraćaj. Obustavljen je saobraćaj na puti Svilajnac – Despotovac, a zbog odrona i vode na relaciji Krupanj – Korenita takođe je obustavljen saobraćaj.

Oštećen most u Koceljevi koristi se samo za ostavu hrane i lekova mestima ka Valjevu. Zbog padavina aktivirana su i klizišta na putu Kaona – Ivanjica, i u blizini Ralje. Slična situacija je i na svim ostalim putevima na kojima je saobraćaj obustavljen potpuno ili delimično.

JP „Putevi Srbije“ juče je saopštilo da je obustavljen saobraćaj na državnim putevima prvog i drugog reda: Deonica Loznica – Mali Zvornik – Ljubovija zbog pojave klizišta, deonica Bratinac – Rečica – selo Napuljevac, zbog zbog izlivanja reke Mlave, deonica Osečina – Donje Crniljevo, Lapovo – Ćuprija i Jagodina – Glogovac – Medveđa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari