Vremenska prognoza ukazuje da je danas najtopliji dan: Poznato i kada će doći do pada temperature 1Foto:(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović izjavio je da se u Srbiji danas očekuje najtopliji dan od početka leta.

Gostujući na RTS-u, rekao je da je to vrh toplotnog talasa koji će trajati još dva dana, kada će temperature biti do 40 stepeni, nakon čega će uslediti osveženje.

„Naredne sedmice temperature će biti između 23 i 32 stepena. Ono što neće biti prijatno je to što će se u urbanim sredinama i velikim gradovima zadržati visoke minimalne temperature i tropske noći sa preko 20 stepeni“, rekao je Mihajlović.

On je kazao da je aktuelno stanje sa produženim toplotnim talasima i temperaturama vazduha od 40 i više stepeni, posledica klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

Mihajlović je rekao da dugoročna prognoza za avgust pokazuje da će „srednja temperatura biti iznad proseka i uz deficit padavina“ i da se očekuje više od 20 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha od preko 30 stepeni.

Na sajtu RHMZ navedeno je i da će od petka 19. jula, doći do manjeg pada temperature sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom.

Više od 10 gradova u Srbiji u biоmеtеоrоlоškoj prоgnоzi Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ za danas označeno je crvenom bojom, odnosno kao veoma opasni vremenski uslovi.

Crvenom bojom označeni su Beograd, Bečej, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi Sad, Loznica, Valjevo, Veliko Gradište, Vršac, Smederevska Palanka, Ćuprija i Kruševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari