Mihajlović: Svaka druga žena trpi nasilje 1Foto: FoNet / Ministarstvo gradjevinarstva

Svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja – psihičko, fizičko ili ekonomsko, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

U poslednjih deset godina ubijeno je više od 330 žena u porodičnom nasilju, a od početka ove godine do danas ubijene su 24 žene, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da će Vlada Srbije i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i ove godine će uzeti učešće u globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja se obeležava u više od sto zemalja sveta.

Kampanja počinje danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Statistika je porazna, rekla je Mihajlović i rekla da želi da više ne brojimo žrtve porodičnog nasilja, već da uvedemo novu statistiku, koliko nasilnika je kažnjeno, koliko hitnih mera doneto, koliko njih se našlo iza rešetaka“.

Mihajloviće je dodala da će na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost više od 40 gradova i opština u Srbiji učestvovati u kampanji „16 dana aktivizma“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari