Mihajlović: Svaka druga žena u Srbiji trpi nasilje 1Foto: msi.gov.rs

Svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja, bilo to psihičko ili ekonomsko nasilje, dok svaka treća žena trpi fizičko nasilje, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović je u intervjuu za Telegraf.ras rekla da je zadatak države da formira sistem i da napravi institucije koje funkcionišu radi suočavanja sa tim problemom.

Država je napravila zakone, koji daju određena rešenja. To nije dovoljno. To što mi imamo rezultate, koji pokazaju da se zakon de fakto primenjuje – to nije dovoljno, ukazala je Mihajlović.

Ona je ocenila da „zakon mora da se spusti niže“, to jest na nivo lokalnih samouprava.

Glavna stvar je kako da promenimo svest svih nas. To nije pitanje samo jednog ministarstva ili ministra, samo jedne Vlade, samo državnog ili civilnog sektora, to je bukvalno pitanje svakog građanina i građanke u Srbiji. Tu moramo da radimo zajedno sa medijima, podvukla je Mihajlović.

Mihajlović je ponovila plan za uvođenje SOS telefona.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost je pre dve godine iniciralo uvođenje nacionalnog SOS telefona. Ja se iskreno nadam da ćemo mi taj telefon imati u narednih stotinak dana, dodala je ona.

Ono što možemo odmah da uradimo, kada vidimo da postoje neki gorući problemi jesu panik tasteri u socijalnim ustanovama, da zaštitimo ljude koji tamo rade ili drugim centrima, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari