Mik Džeger pre 20 godina dobio plemićku titulu od kraljice Elizabete Druge 1Foto: Radenko Topalović

Pevač Rolingstonsa Mik Džeger pre 20 godina dobio je prestižno priznanje britanske kraljice Elizabete Druge. „Još dečko rokenrola”, koji je izluđivao britanski estabišment svojim načinom života, dobio je plemićku titulu u subotu 15. juna zbog svojih zasluga u svetu muzike. Frontmen grupe Rolingstonsa sada će se zvanično zvati Ser Majl Filip Džeger“, objavio je Danas.

Naš list je podsetio da su plemićku titulu do tada dobili pozorišni reditelji Trevor Nan i Džonatan Miler, slikar Piter Blejk, dok je dramskom piscu Haroldu Pinteru pripalo „počasni vitez“ priznanje.

Mik Džeger je izjavio da je njegov tada četvorogodišnji sin bio zbunjen očevom novom titulom i da je u obdaništu pričao kako će njegov otac dobiti vitešku titulu. Na pitanje vaspitačice šta to znači, dečak je odgovori: “Pa, otićiće u zamak da vidi kralja i postati vitez i od tada moraće da nosi oklop sve vreme”.

Mik Džeger pre 20 godina dobio plemićku titulu od kraljice Elizabete Druge 2
Foto: Arhiva Danasa/Skreenshot

Bivši Bitls Pol Makartni je dobio plemićku titulu 1996. godine, a samo godinu dana kasnije „ser“ je svome imenu dodao i Elton Džon, uprkos činjenici da je Ser Elton priznao da je koristio kokainm a ser Pol je bio poznat po pušenju marihuane.

„I Džeger je, prema sopstvenom priznanju imao isklustva sa drogama, mada je daleko poznatiji kao ženskaroš…“, navodi Danas u jednom od tekstova na tu temu, dodajući da će ova plemićka titula ponovo otvoriti debatu ko je „podesan“ za dobijanje ovog priznanja.

Mik Džeger izjavio je da je zadovoljan titulom viteza koju mu je dodelila britanska kraljica. „Veoma sam zadovoljan, takođe sam iznenađen zato što, moram pritnati nisam očekivao da ću je dobiti. Srećan sam i počastvovan”, kazao je muzičar.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Imidž „Stounsa“ je tokom 1960-ih godina, šokirao je roditelje i oduševljavao njihovu decu, a bend je, prema rečima Džegera, godinama bio proganjan i zlostavljan.

Kako prenosi Danas, Mik Džeger je kazao da su ostali članovi bili iznenađeni kada su čuli da je dobio vitešku titulu, pošto nisu očekivali da bi mogla da pripadne ikome iz „Stonsa“. Kada su čuli da je postao vitez, prijatelji su ga kako kaže, zadirkivali: „neki su klečali predamnom“, kazao je frontmen Rolingstonsa. Američka turneja Stonsa te godine bila je najavljena za septembar.

Bend osnovan 1962. godine i dalje je aktivan. Izdali su više od 30 studijskih albuma, 23 albuma uživo i 25 kompilacija.

Dve decenije kasnije Roling stonsi odlažu američku turneju, predviđenu između 20. aprila i 29. juna ove godine, zbog zdravstenog stanja Mika Džegera, koji je imao operaciju. Sam pevač se ranije izvinio svojim obožavaocima u poruci preko Instagrama, navodeći da je jako razočaran ali da namerava da se vrati na scenu čim bude moguće.

Krajem aprila ove godine stigla je vest da je Mik Džeger objavio novu pesmu pod nazivom „Eazy Sleazy“, koja je posvećena osećanjima i dešavanjima tokom zaključavanja Velike Britanije zbog pandemije, a u ekskluzivnom intervjuu za Radio 202 rekao je da je u pitanju oslobađanje uma od toga i prelazak u optimističnije stanje.

Džeger se trenutno nalazi u karantinu u Holandiji nakon što je pozitivno testiran na korona virus, rekao je portparol benda, navodeći da će propustiti drugi nastup na svojoj evropskoj turneji „Stons Siksti” (Stones Sixty). Pevač je osetio simptome nakon što je stigao u amsterdamsku Johan Krojf arenu, a nastup u ponedeljak je otkazan u poslednjem trenutku.

Koncert zakazan za petak u švajcarskom gradu Bernu odložen je za kasniji datum, dok će nastup „Stouns Milan šou“ u utorak, 21. juna biti održan na stadionu San Siro prema ranijem rasporedu, navodi se u saopštenju benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari