Mikro farma prepeličjih jaja porodice Žiško u Zrenjaninu 1Foto: M.P./Danas

Male koke, pa je mala i farma, a jaja još manja, tako izgleda proizvodnja prepeličjih jaja kod zrenjaninske porodice Žiško koja svoje proizvode nudi i na zrenjaninskoj pijaci.

Zrenjaninac Vildan Žiško i njegova supruga Milana jaja japanskih prepelica plasiraju i u prodavnicama zdrave hrane u Beogradu.

I sami teže zdravoj ishrani, koja je sve popularnija kako raste svest o značaju zdravlja.

„Moj motiv je jednostavan i očit da počnem sa uzgijem prepelica jer sam dve godine teško bolovao, i kada sam otkrio prepeličja jaja počeo sam i sa njihovom proizvodnjom“ , priča Vildan Žiško.

Gajenje japanskih prepelica je zahtevan posao, ptice se obilaze često, kavezi moraju da se čiste i peru bar jednom dnevno, mora da se pazi da se kokice ne potuku jer su to, ipak, divlje ptice, pričaju Milana i Vildan.

Kažu da su osetljive na previše svetla, da ne smeju da ostanu gladne ili žedne,vole provetrenu prostoriju, na sve mora da se pazi.

„Počeli smo sa nekoliko prepelica, proizveli desetak jaja dnevno prvo za našu upotrebu a kada sam video efekte kupio sam još kokica iz Novog Sada, nabavio literaturu i polako krenuo sa mikro farmom. redovno odnosimo uzorke u Institut u Zrenjaninu i kontrolišemo zdravlje ptica „, priča bračni par Žiško.

Kažu da prave hranu za prepelice jer kod nas nema velikog izbora, pa je oni priremaju po posebnoj recepturi jer znaju da od kvaliteta hrane zavisi kvalitet jaja.

„Naš sin se školuje u Nemačkoj i on tamo, takođe, kupuje prepeličja jaja i dobro mu dođu kada je umoran. On je od jednog nemačkog trgovca prepeličjim jajima došao do recepture koje biljke da koristimo za ishranu prepelica, i mi to poštujemo u proizvodnji“, priča Vildan i ističe da ako pticu hraniš kavlitetno i jaja će biti energetski korisna za čoveka.

Milana dodaje da su prepeličja jaja korisna kod ljudi koji boluju od štitne žlezde, i dodaje da jaja prepelice mogu da se priremaju kao i sva druga jaja.

„Jaja japanske prepelice mogu da se pripremaju i konzumiraju presna, ali i u svim jelima gde se dodaju jaja, zatim skuvana, pečena, na sve načine. Za one koji žele najbolji efekat treba da ih koriste presna, a ako im ne prija ukus mogu da ih stave u blender sa bananama i voćem i tako upotrebe“, objašnjava Milana Žiško.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari