Subotnjom goleadom protiv Artmedije, nekada učesnika Lige šampiona a sada slovačkog drugoligaša, fudbaleri Partizana završili su gotovo dvonedeljne pripreme u Sloveniji. Nijedan primljen gol i šest lakih komada u mreži starog dužnika, sigurna defanziva, brza transformacija i konkretna završnica potvrdili su uspon forme i igre renoviranog srpskog šampiona, ali tek će prvi takmičarski mečevi dati realan prikaz kvaliteta i mogućnosti podmlađenog tima crno-belih. Ni trener Aleksandar Stanojević ne žuri sa zaključcima.


– Zadovoljstvo je na ovaj način završiti najvažniji ciklus priprema. Ne mislim samo na golove, jer se ne bih bunio ni da je bilo 0:0, nego na to što su igrači radili sve ono što im tražimo na treninzima. Samo, ne smemo biti euforični ni brzati s konačnim sudovima. Artmedija je slabiji rival od Metalista i Rozenborga, pa goleada protiv Slovaka može stvoriti lažnu sliku. Imamo novu ekipu koja će još da raste, ali i pada s vremena na vreme – nema ni trunke euforije u rezonovanju stratega crno-belih, koji je kroz treninge i sedam provera došao do startnih 11 u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Da Škendija sutra gostuje u Humskoj, domaćinov gol bi čuvao Stojković, prvi vratar u konkurenciji iskusnog R. Ilića i Živkovića, kojem je vreme da se afirmiše pa bi mogao opet biti poslat na pozajmicu. Štoperski tandem činili bi, iz meča u meč sve sinhronizovaniji, crnogorski i bugarski reprezentativac Savić i Ivanov. Problem će biti ako Stefan pre duela s Makedoncima ode u inostranstvo, najverovatnije u Mančester siti.

– Savić i Ivanov su „prodisali“ zajedno. Ponosim se time što je mali Stefan sazreo i toliko napredovao kod nas za ovih godinu dana da ne pamtim kada je za nekog štopera iz Srbije stiglo toliko jakih ponuda, ali biće problem ako nas napusti ove nedelje. Nemamo rešenje na toj poziciji. Stanković je sjajno odradio pripreme, ali je klasičan levi bek, dok bi ostali bili prinudne opcije. Verujem obećanju sportskog direktora Krstajića da ga neće pustiti dok mu ne nađe pravu zamenu.

U odsustvu povređenih starosedelaca Lazevskog i Miljkovića, na bekovskim mestima su se ušančile novajlije Ranković (desno) i Volkov (levo).

– U Partizanovoj ofanzivnoj igri, s čestim izletima krilnih vezista u sredinu, vrlo je važno da se bekovi pojavljuju napred. Volkov ima izuzetan potencijal u završnici, napreduje u pozitivnom smeru, ali moraće još dosta toga da popravi. Ranković je iskusan i polivalentan igrač, zna da zadrži loptu, a u ovim mečevima pokazao je i da ima dobar prodor i centaršut. Dobili smo pravo pojačanje u njemu. Tu su, naravno, još Lazevski i Miljković. Neću ih zapostaviti, jer su bili odlični prošle sezone i doneli klubu velike uspehe. Imaju određene kredite kod mene.

Posle prodaje Petrovića (Vitese) i Fejse (Olimpijakos) na mestu zadnjeg veznog, u primarnom sistemu 4-4-2, najbolju startnu poziciju ima Kamara. Alternative su mu mladi i još uvek neiskorišćeni Brašanac i još zeleniji pridošlica S. Marković. Možda i Smiljanić, ako uspe da raskine ugovor s Espanjolom.

– Lola bi nam u svakom slučaju dobrodošao, ali neće biti problema ako se ne vrati. Zadovoljan sam sadašnjom konkurencijom na tom mestu, bez obzira što će Markoviću, kao i većini novajlija, biti potrebno šest meseci za adaptaciju.

Kreiranje igre za sada je povereno proverenom Vukiću, na mestu iza špiceva, dok su za prostor uz aut liniju zaduženi S. Ilić, novi (stari) kapiten lucidnih proigravanja, na levom boku, i nekada komplikovani, ali prošlog proleća prvi asistent lige Babović na suprotnoj strani. Prve zamene poslednjoj dvojici su Tomić i ovog leta dovedeni junoša Babić.

– Svaki ima određene prednosti i mane, s tim što Babić mora da se odrekne stare navike od dva, tri dodira lopte i težnje ka individualizmu. Ne sumnjam da će to ispraviti za pola godine. Isto važi i za ostale. Biću rigorozan prema pojedincima koji previše komplikuju ili stavljaju sebe u prvi plan.

U napadu je jedno mesto rezervisano za dugo čekanog i odlično plaćenog Eduarda, Brazilca koji voli da šutira iz prve, a to čini jednako dobro obema nogama i glavom, s distance i iz prvog plana. Drugi deo tandema biće po svoj prilici talentovani Šćepović, a šansu iz drugog plana trebalo bi da čekaju (posle preloma noge) i dalje oprezni povratnik Diara i najbolji strelac priprema Jovančić. Možda i klinci L. Marković i Ninković, koji bolje deluju po krilu, odnosno po strani.

– Moramo svi biti strpljivi s Eduardom. Nema sumnje da je odličan centarfor, ali mora se odmarati i osvežavati. Diari je potrebno vreme da se reši umora i vrati u formu pre preloma noge, Jovančić može još više, dok od Šćepe očekujem da nastavi s korigovanjem defanzive i bude dobar u kontinuitetu – zaključuje mladi stručnjak koji je, zbog žestokog treniranja i umorne psihe, dao voljno ekipi do utorka uveče.

Klinci dolaze

Šansu da se dokažu i eventualno ostanu pri prvom timu dobili su najbolji kadeti Partizana L. Marković i Ninković, pojačani Aksentijevićem, nešto starijim desnim bekom klupske filijale Teleoptika. I pokazali svoj veliki potencijal.

– Skrenuli su mi pažnju, jer odudaraju od vršnjaka. Dobro su odradili pripreme, iako su tek na početku uigravanja s prvotimcima. Svi će pre ili kasnije dobiti manju ili veću šansu.

Kvartet čeka sud

Ova nedelja biće ključna za dalji status igrača na probi – golmana Filipovića (bio u Radu), štopera Frimponga (dolazi iz podmlatka Vićence) i Vladimira Otaševića (Metalac), te vezistu Velingsona (Brazilac na privremenom radu u Hong Kongu). Ako je suditi po utisku s priprema ostanku je najbliži mladić iz Gane, verovatno planiran za kaljenje u Teleoptiku.

Krstajićeva borba za Savića

Vrlo brzo bi trebalo da saznamo epilog unutrašnje bitke oko Savića. Iako je fino zaradila u ovom prelaznom roku, a prošle se dobro oparila od učešća u Ligi šampiona, uprava kluba žuri s prodajom Savića Mančester sitiju, za velikih sedam miliona evra, dok sportski direktor Krstajić insistira na njegovom zadržavanju makar do trećeg kolo kvalifikacija za LŠ, možda i do kraja godine, u slučaju da mu ne nađe adekvatne zamene. I izgleda da je spreman da ide do kraja u tom konfrontiranju. Istovremeno, ubrzava pregovore oko pozajmice Čileanaca Labrina (Palermo) i drži u rezervi još neke štopere.

Ne nudim ostavku

Stanojević ne može „ni da zamisli“ ispadanje u dvomeču s Škendijom, ali ne namerava da da ostavku u tom slučaju.

– Prošle godine sam upravi kluba, u ovo doba, ponudio ostavku u slučaju da nas izbaci Pjunik. Ovog puta ne bih otišao u slučaju neuspeha, ne daj bože. Verujem u naš prolaz, samo moram biti oprezan. Imamo novu, a oni vrlo iskusnu ekipu, koja je godinama na okupu, imamo prilično novu ekipu, tek izlazimo iz priprema, a imamo daleko veći rezultatski pritisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari