Miladin Zarić dobio mural na Starom savskom mostu 1Foto: Lidija Lazarević

Miladin Zarić, učitelj koji je tokom Drugog svetskog rata spasao Savski most od rušenja tokom povlačenja Nemaca iz Beograda, dobio je juče svoj mural na jednom od nosećih stubova ovog mosta na novobeogradskoj strani.

Mural „Budi Zarić“ je na inicijativu Pokreta slobodnih građana (PSG) nacrtao umetnik Bojan Maksimović.

Vladimir Pajić iz PSG-a, odbornik u Skupštini grada Beograda, poručio je građanima da budu kao učitelj Zarić, a vlastima da ne diraju ovaj most.

– Zarić je heroj i ovaj most je njegov spomenik koji je potreban građanima Beograda. Tražimo od vlasti da izmene projekat i da pored ovog mosta podignu novi. Ukoliko se most rasklopi ili sruši kao što vlast planira, minimum tri godine će saobraćaj biti usmeren na Gazelu i Brankov most, što bi dovelo do opšteg kolapsa, kazao je Pajić.

Komentarišući činjenicu da je cena projekta uklanjanja Starog savskog mosta i postavljanja novog porasla na 80 miliona evra, Pajić je rekao da zahtevaju da se taj kredit i ugovor preispitaju zato što taj projekat može da bude mnogo jeftiniji.

Miladin Zarić bio je učitelj u osnovnoj školi koji je tokom nemačkog povlačenja iz Beograda 1944. godine, sa svog prozora u Karađorđevoj ulici, video kako okupacione snage miniraju Stari savski most. Zahvaljujući svom iskustvu iz Balkanskih ratova u kojima je bio deminer, Zarić je uspeo da prekine detonatorsku žicu i sačuva most za buduće generacije.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Miladin Zarić dobio mural na Starom savskom mostu 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari