"Udareni" urednik koji udara: Ko je Milan Lađević, direktor Srpskog telegrafa koji je napao Vuka Cvijića? 1Foto: Printscreen YouTube - Jutarnji Program TV Happy

Milan Lađević, izvršni direktor Medijske mreže, izdavača Srpskog telegrafa, dospeo je u žižu javnosti pre tri dana, kada je pesnicom, na ulici, udario kolegu Vuka Cvijića, novinara nedeljnika Radar. Ili, kako on i njegovi mediji tvrde, kada nije udario Cvijića.

Ako se uzme u obzir da je Srpski telegraf, novina koju Lađević izdaje, već godinama neporaženi šampion u lansiranju lažnih vesti i dezinformacija, po oceni Saveta za štampu, onda i nije tako teško proceniti ko bi u ovom sukobu mogao da bude u pravu.

Tek da podsetimo, u izveštavanju o tragičnim majskim događajima od prošle godine, ubedljivo je moralna načela novinarstva najviše puta prekršio Srpski telegraf, u 250 slučajeva.

Poslednji monitoring sproveden od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023, pokazao je da je domaća štampa prekršila Kodeks u 2.715 tekstova, gde opet vodi Srpski telegraf sa 642 sporna teksta.

Jednom se i Lađević nalazio u ulozi “udarenog”.

Dok je još radio kao novinar Kurira, 2010, Lađević je izašao sa pričom da ga je ošamario niko drugi do tadašnji ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Incident se dogodio u Skupštini Srbije, nakon održavanja sednice Odbora za saobraćaj, a prisutni su svedočili da jeste bilo psovanja između njih dvojice, ali sam incident nisu videli.

Poslanik SNS koji je video o čemu se radi rekao je da ga je na pitanje za izjavu, Mrkonjić šljepnuo po obrazu i da je mislio da se radi o prijateljskom gestu, ali da je po Lađevićevoj reakciji shvatio da nije.

Mrkonjić se kasnije izvinio i kazao da nije bilo šamara već “blagog milovanja po glavi”.

Lađević je napadnut i 2021, kako je tada njegov list objavio.

Navodno mu je, ispred redakcije Srpskog telegrafa na Trgu Nikole Pašića, „prišao nepoznati muškarac i iz čista mira ga udario ramenom i izgovorio zastrašujuće pretnje: ‘Ubiću te’“.

Pretnja je prijavljena policiji, ali je nepoznato da li je akter pronađen.

Lađević se u medijima pojavljuje i 2015, kada su on kao urednik u Kuriru i vlasnik tog lista Aleksandar Rodić ispitivani u policiji zbog krivične prijave koju je protiv njih podneo MUP, zbog sumnje da su podstrekavali Aleksandra Kornica, nekadašnjeg direktora Kurira, na lažno prijavljivanje krivičnog dela.

Urednici „Kurira” prethodno su obavestili javnost da su saslušavani zbog širenja panike i nereda, što nije bilo moguće proveriti do zvaničnog saopštenja MUP.

Milan Lađević rođen je u Beogradu, 1979. godine. Među šturim biografskim podacima na internetiu teško je naći one o tome gde se i za šta školovao.

Lađević se novinarstvom bavi 20 godina, tačnije od 2001, kada je počeo da piše u Blicu.

Tokom karijere, pisao je i za Glas javnosti i Reporter. Bio je urednik u Blicu, da bi se vratio u Kurir, kao glavni urednik.

Nakon neslaganja sa vlasnicima, zajedno sa Sašom Milovanovićem osniva Srpski telegraf.

Sada je izvršni direktor Medijske mreže, u okviru koje, osim Srpskog telegrafa, posluje i portal Republik.rs.

Lađevićeva supruga je novinarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari