"Potrebno odgovoriti na ključna pitanja": Milan Marinović o Šapićevoj najavi da će se uvoditi kamere u školama i vrtićima 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da bi pre bilo kakvog uvođenja kamera u beogradskim školama i vrtićima, koje je najavio gradonačelnik Aleksandar Šapić, trebalo odgovoriti na neka ključna pitanja, poput toga šta će sve one pokrivati i o kakvoj vrsti uređaja je reč.

Marinović je izjavio FoNetu da bi posebno osetljiva bila upotreba biometrijskih kamera koje obrađuju delikatne lične podatke.

„Ankete ili dozvole roditelja u školama i vrtićima nisu neophodne ukoliko postoji zakonski uslov za uvođenje kamera i validno obrazloženje“, objasnio je Marinović i dodao da uvođenje kamera u škole i vrtiće ne mora samo po sebi da bude problematično ako se sve poštuje.

Marinović je napomenuo da je važno ko će biti nadležan za uvođenje i nadzor kamera, napominjući da za sve treba da postoje zvanične licence.

Kancelarija Poverenika nema nikakvih dodatnih zvaničnih informacija, osim onih iz medija, dodao je on.

„Za bilo kakve nedoumice nadležni mogu da traže mišljenje Poverenika, u suprotnom to čine na svoju odgovornost“, kazao je Marinović.

Poverenik, kako je dodao, može da reaguje i nakon postavljanja kamera, ako se utvrdi da nisu ispoštovane sve procedure i mere predostrožnosti.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić je nedavno najavio postavljanje komunalno-bezbednosnih stanica, odnosno uvođenje kamera u 220 osnovnih škola i 400 vrtića.

Kamere bi bile praćene iz jednog nadzornog centra koji bi trebalo da bude otvoren sredinom oktobra. Postojaće posebna služba koja će pratiti kamere u obrazovnim ustanovama, a sve će raditi uz pomoć najmodernijeg softvera, kazao je gradonačelnik, navodeći da taj softver reaguje na oružje ili bilo koji tvrdi predmet.

„To će da olakša policiji, a spremamo još jedan projekat te vrste koji će posebno biti revolucionaran“, rekao je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari