U zavičajnom mestu doajena naše izvorne narodne muzike, Velikom Gradištu, održani su jubilarni, 20. po redu, „Carevčevi dani“ a pobednik takmičenja violinista, koji je osvojio statuetu Carevca i unikatnu violinu, je Milan Minić iz Beograda.

Mladi virtuoz je spoljni saradnik Narodnog orkestra RTS. Njemu je pripala Carevčeva statueta, rad vajara Milivoja Bogosavljevića i unikatna violina – dar graditelja violina Jana Nemčeka iz Kovačice. Drugo mesto osvojila je Biljana Petrovć iz Bijeljine, Republika Srpska, a treće Vojislav Živić (16) iz Uba, kojima su pripale plakete sa Carevčevim likom. Troje mladih violinista pobedilo je u konkurenciji 12 takmičara, koliko se ove godine prijavilo za nadmetanje. Oni su pred stručnim žirijem bili u obavezi da izvedu jednu narodnu pesmu i jedno narodno kolo, u pratnji Narodnog orkestra RTS-a. Festival „Carevčevi dani“ već dve decenije održava se u spomen na rodonačelnika srpske narodne muzike, Vlastimira Pavlovića Carevca (1895-1965), koji je od 1945. do 1965. godine bio šef Velikog narodnog orkestra Radio Beograda.

Tradicionalnu manifestaciju otvorio je predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić. Stručni žiri „Carevčevih dana“ dodelio je i posebne nagrade: za najmlađeg učesnika Rastku Jokiću (14), za najbolju interpretaciju pesme Ani Radosavljević i za najbolje izvedeno kolo Andriji Jankoviću. -Osnovni zaključak skupova organizovanih za vreme festivala, a na temu njegovog jubilarnog održavanja, bio je da Veliko Gradište svoju identifikaciju na kulturnoj mapi Srbije treba da traži kroz lik Vlastimira Pavlovića Carevca, poput Salcburga i Mocarta, Bona i Betovena, Beča i Johana Štrausa. Tada će doći i do adekvatnog pozicioniranja velikog Cara u našoj muzičkoj kulturi , istakao je profesor Nikola Rackov, predsednik Umetničkog saveta „Carevčevih dana“.

Članovi Stručnog žirija bili su: predsednik Branko Belobrk, koji je 15 godina bio druga violina u Carevčevom orkestru, Mirjana Drobac, etnomuzikolog i umetnički direktor manifestacije i Zoran Marić, direktor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu.

U ovogodišnjem bogatom festivalskom programu nastupili su ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“, ženska pevačka grupa GANIP-a, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, frulaši Tihomir Paunović i Zoran Jevtić i pobednici prethodnih „Carevčevih dana“: Bojan Manojlović, Aleksandar Savić, Svetislav Ristić i Marko Tešić. Kao i prošle godine, izuzetnu medijsku podršku ovom festivalu pružile su „Večernje novosti“, za šta su dobile i posebnu Zahvalnicu festivala.

U okviru festivala održani su i prateće manifestacije: izložba gradištanskih slikara, okrugli sto „Carevčevi dani – vreme sadašnje, vreme buduće“, Letnja akademija narodne muzike pod dirigentskom palicom Zorana Bahuckog i promocije časopisa „Carevčeva lira“ i edicije knjiga „Svilen konac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari