Nakon susreta pape Franje i patrijarha Kirila neophodno je izvući ozbiljne pouke, i to ne samo u hrišćanskom svetu, napisao je na blogu vašingtonskog dnevnika Hil bivši jugoslovenski premijer Milan Panić. To pre svega važi za podeljene muslimane, sunite i šiite, za koje bi dijalog dva hrišćanska verska poglavara na Kubi mogao biti primer koji bi i oni mogli da slede.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }Panić smatra da se isti zahtev može uputiti i Izraelu i Palestini, Indiji i Pakistanu, Severnoj Koreji i Južnoj Koreji, Baraku Obami i Vladimiru Putinu. „Susret pape i patrijarha, dva mudra čoveka, pokazuje da nema razlika – pa čak i onih hiljadu godina starih – koje ne bi mogle biti prevaziđene“, istakao je on. Pozivajući se na papine reči, Panić je naglasio da je dijalog najbolje sredstvo da se ostvari mir i napredak. Bez dijaloga budućnost nije moguća.

     Kao vojnik mira, kako je rekao za sebe, Panić je naveo i primer patrijarha Pavla, koji je svojim akcijama radio na korist ljudske sloge i mira. Naročito značajan je bio njegov potez kad je devedesetih stao na čelo demonstranata u Beogradu, i sprečio sukobe koje je provocirao Miloševićev režim.

                                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari