Milan Radonjić tužio Olenika, on kaže – vrsta pritiska da se ne priča o vezama sudija i BIA 1foto FoNet Milica Vučković

Milan Radonjić, penzionisani član BIA i zimus oslobođen za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, podneo je tužbu protiv advokata Aleksandra Olenika zbog objave na mreži X.

Olenik je tužen zbog povrede ugleda u objavi u kojoj se pominje oslobađajuća presuda Apelaciong suda, ranije nepravosnažno osuđenih za atentat na Ćuruviju.

U izjavi za N1 Olenik kaže da mu nije jasno gde se Radonjić prepoznao, jer ga u objavi nije pomenuo.

„Taj komentar se odnosi na sudije u tom slučaju, a ne optužene. Postoji metod da uvek dvoje-troje-četvoro sudija dobijaju kao „slučajno“ predmete gde su članovi BIA i oslobađaju ih. U tim procesima do sada je samo Rade Marković osuđen, kao i članovi Jedinice za specijalne operacije (JSO) za ubistvo premijera gde sudije nisu mogle da ih oslobode“, kaže Olenik za N1.

On podseća da su neke od sudija bile aktivne i u slučajevima poput pokušaja ubistva Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi.

On ističe da Radonjića ne poznaje.

„Nisam ga pomenuo u objavi, niti mi bitan. Ne interesuje me. On je sada u penziji. Bio je šef DB u to najgore vreme. Dao je naredbu dza praćenje Ćuruvije i rekao da bi isto ponovio, ali nisam se bavio njime. Ako je njemu zasmetalo što piše uticaj iz BIA, opšte je poznata činjenica da je primera radi ubica premijera Đinđića, Zvezdan Jovanović bio član JSO i BIA”.

Olenik smatra da je u pitanju pokušaj zastrašivanja, odnosno pokušaj da se ne govori o tome, da se ćuti o uticaju BIA sudije, tužioce, presude.

„Mislim da je jako bitno da se o tome priča. Neće me sprečiti jedna tužba bez obzira kako će sud da je reši. Ne bih isključio da je razlog za pritisak i to što kao političar tražim potpuno rasformiranje BIA. Do poslednje spremačice i pravljenje nove službe, jer dok to ne uradimo, bićemo jedna vrsta zarobljenog društva“, smatra Olenik koji je član predsedništva LSV „Vojvođani“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari