Milanović o pomilovanju Perkovića i Markača, oštro kritikovao Plenkovića 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da će o zahtevu za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača odlučiti pošto razgovara sa generalima koji su potpisali pismo podrške pomilovanju dvojice bivših obaveštajaca jugoslovenske i hrvatske tajne službe.

On je novinarima u Zadru rekao da ništa nije znao o inicijativi za pomilovanje i pismu koje su potpisali generali, među ostalim, Ante Gotovina, odbaviši tvrdnje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njenog predsednika, premijera Andreja Plenković da upravo on stoji iza te inicijative.

„Nemam tu nikakvu intimnu ili karijernu poziciju. Meni to komplikuje život, ali od nekih stvari ne možeš da pobegneš. Kakvu ću odluku doneti, ne znam“, rekao je Milanović ocenivši da generali koji su potpisali pismo nešto znače i da će sa njima o tome razgovarati.

Rekao je i da je pre dve sedmice bio kod Gotovine, ali da mu on nije rekao ništa o pismu.

Predsednik Hravtske koji dolazi iz opozocione Socijaldmeokratske partije je dodao da za odluku ima vremena, jer je to puno šira priča, ali da prvo treba rekontruisati vladu, koju je nazvao „bandom“.

„Presedan je da zemlju vodi ovako korumpirana i rastočena Vlada, a ne nekakva moja odluka o pomilovanju“, rekao je Milanović povodom izjava iz HDZ da bi njegovo pomilovanje bivših udbaša bilo presedan.

Predsednik je oštro kritikovao Plenkovića i HDZ, ponovivši više puta da su upravo oni povezani uz Udbu.

On je rekao da je „HDZ zalepljen za Udbu kao žvakaća guma na trotoaru glavnog kolodvora usred letnje žege, nema veš mašine budućnosti koja to može oprati“ i da „taj smrad dolazi iz HDZ već 30 godina“.

„I Plenković sad govori da je to orkestrirano od mene. Plenković, taj prljavi Plenković, će morati govoriti sa mnom o tome“, dodao je hrvatski predsednik koji je Plenkovića nazvao „udbaškim naslednikom“ i „plamenim jazavcem“.

„To su prljavi, ružni, zli ljudi“, rekao je Milanović.

On je dodao da je prvi predsednik HDZ Franjo Tuđman govorio da je Josip Perković zaslužan za stvaranje HDZ, rekavši da je po njemu to „otežavajuća okolnost za koju bi mu on dao još 30 godina“.

„Činjenica je i da je dao doprinos“ u ratu, da ih je hrvatska pravosudna mafija prvo spičila u drugu zemlju da im se sudi, umesto da im se sudilo ovde, a sad ih pokušavaju uništiti u zatvoru“, rekao je Milanović o slučaju Perković i Mustač, ponovivši nekoliko puta da te ljude i ne poznaje.

Milanović je istakao da i dalje misli da je institut pomilovanja relikt prošlosti, ali da „Plenković nije Gotovina“, pa će sa ozbiljnim ljudima, kakvi su potpisnici pisma, razgovarati o tome.

Grupa hrvatskih generala na čelu s Antom Gotovinom potpisala su pismo predsedniku u kojem traže pomilovanje bivših obaveštajaca jugoslovenske i hrvatske tajne službe. Pismo je deo formalnog zahteva koji podnosi advokat Anto Nobilo.

Perković i Mustač su osuđeni 2016. na sudu u Minhenu na doživotne zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983. Oni su tražili da kazne služe u Hrvatskoj, pa su ih hrvatski sudovi uskladili sa domaćim propisima na način da je Mustač osuđen na 40 godina, a Perković na 30 godina zatvora.

Uz Gotovinu, među generalima koji su potpisali pismo Milanoviću su i Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs i Davor Domazet Lošo, a još dvojica su, posle kritika uglavnom iz desnih krugova, povukli svoje potpise.

Generali su u pismu naveli da su „dvojica vrlo zaslužnih ljudi za odbranu Hrvatske na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posledica pogrešne odluke sudija Vrhovnog suda i neusklađenosti nemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uslovnu slobodu“.

Hrvatska javnost je intenzivno pratila suđenje Peroviću i Mustaču u Nemačkoj, posebno zbog okolnosti pod kojima su oni bili izručeni Nemačkoj.

Neposredno uoči ulaska u EU, čime je automatski i za Hrvatsku počeo da važi evropski nalog za hapšenje, hrvatska vlada na čijem je čelu bio Milanović predložila je, a Sabor usvojio, kontroverzni „Lex Perković“ i tako onemogućila izručenje osumnjičenih.

Pod pritiskom Evropske komisije taj zakon je promenjen, a hrvatski sud je dopustio izručenje, pa su Perković i Mustač izručeni Nemačkoj u prvoj polovini 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari