Premijer Hrvatske Zoran Milanović ocenio je juče da je predstojeći referendum o ulasku u Evropsku uniju, 22. januara 2012. godine, odluka milenijuma za Hrvatsku.

„Ovo je prvi referendum nakon 1991. godine i referenduma o nezavisnosti, odnosno drugi u hrvatskoj istoriji i jako je važno da bude organizovan uzorno, čisto, da ne ostanu nikakvi sumnjivi tragovi i zato nikoga nećemo ućutkivati“, poručio je Milanović sa prve sednice nove Vlade.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da će u pripreme za održavanje referenduma, kroz javne prezentacije, biti uključen ceo državni vrh, kao i nevladine organizacije. Ona je istakla da ono što se radilo poslednjih deset godina „ide na proveru hrvatskih građana“.

Hrvatska je podnela zahtev za članstvo u EU 2003. godine, a pregovori su formalno počeli dve godine kasnije. Pristupni pregovori završeni su 30. juna ove godine, a ugovor o pristupanju potpisan je 9. decembra. Predviđeni datum ulaska u EU je 1. jula 2013. Tu odluku prethodno moraju da potvrde sve države članice EU, ali i građani Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari