Hrvatski premijer Zoran Milanović smenio je juče svog najpopularnijeg ministra, ministra finansija Slavka Linića i tako se Hrvatska za još jedan korak približila prevremenim parlamentarnim izborima koje, po najnovijim anketama, priželjkuje 40,8 odsto građana Hrvatske.

Slavko Linić je smenjen pošto je zagrebački Jutarnji list otkrio da je potpisao predstečajnu nagodbu sa slavonskom drvno-prerađivačkom firmom Spačva kojom je hrvatski budžet oštećen za najmanje šest miliona kuna, a moguće je i za celih 27 miliona kuna.

Linić je, naime, potpisao saglasnost da se poreski dug te firme, koji je bez ijednog pokušaja države da ga naplati blokadom računa ili neki drugi raspoloživi način, narastao na 27,4 miliona kuna (jedan evro oko 7,5 kuna) konvertuje u poljoprivredno zemljište u njenom vlasništvu čija se vrednost sada procenjuje čak i na šest miliona kuna, a u toj je transakciji procenjena na celih 33,4 miliona. Kvadratni metar tog zemljišta tako je obračunat po ceni od oko 100 evra.

Spačva, za koju hrvatski mediji tvrde da je u većinskom vlasništvu Quaestus fonda bivšeg hrvatskog ministra finansija Borislava Škegra, tako je bila i na dobiti: razlika između 33,4 miliona kuna i duga od 27,4 miliona uračunata joj je kao budući porez. Linić je krivicu za eventualni propust prebacio na šeficu Poreske uprave Hrvatske, koja je nedavno takođe podnela ostavku, a kao glavni motiv cele operacije naveo je očuvanje više od 600 radnih mesta u Spačvi.

Hrvatski premijer nije juče propustio da stavi pod zaštitu inače i kod nas kontroverzni model predstečajnih nagodbi. „Ne otvaramo pitanje predstečajnih nagodbi niti stvaramo negativnu sliku o tom važnom modelu kojim je spaseno 20.000 radnih mesta“, rekao je Milanović.

U Hrvatskoj se ove godine održavaju redovni predsednički izbori. I toj je priči juče dodat važan detalj: bivša hrvatska ministarka inostranih poslova i ambasadorka u SAD Kolinda Grabar Kitarović pristala je da na tim izborima bude izazivač sadašnjem hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću i to kao kandidatkinja HDZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari