Ima neke simbolike u tome što se Životinjsko carstvo, poznati brend čokoladica, nalazi u središtu afere koja nastavlja da potresa i vladajuću Socijaldemokratsku partiju i celu Hrvatsku.


Pošto je u četvrtak odbio istovetni zahtev opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Odbor za unutrašnju politiku i sigurnost Hrvatskog sabora sastaće se u sredu povodom optužbi bivšeg ministra finansija Slavka Linića da je hrvatski premijer Zoran Milanović zloupotrebljavao hrvatske obaveštajno-bezbednosne službe da bi ga pratio i prisluškivao sa krajnjom namerom da ga uhapsi.

„To mu je zaista cilj. U svojim namjerama oko spletki uspjet će samo ako me zatvori“, izjavio je Linić za hrvatsku Novu TV i dodao da on samo prenosi ono što Zoran Milanović „prepričava svojim prijateljima, svojem društvu, na za to neprimjerenim mjestima“. Ovom izjavom Linić je definitivno svoje optužbe iznete na konferenciji za štampu u četvrtak prebacio u kolosek u kome se intervencija kontrolnih i pravosudnih organa nije mogla izbeći.

„Nema guranja stvari pod tepih, ako postoji ikakva sumnja Odbor će provesti nadzor, viđeti i utvrditi pravo stanje stvari“ izjavio je u Hrvatskom saboru zamenik predsednika tog Odbora Igor Dragovan (SPD). Taj se Odbor oglasio nenadležnim za takođe traženo sazivanje Saveta za nacionalnu sigurnost Hrvatske. Sam Linić se takođe juče pojavio u Saboru, pošto je ranije najavio da će se i sam obratiti saborskom Odboru za unutrašnju politiku i sigurnost, a hrvatski mediji spekulišu, ne pozivajući se na precizne izvore, da će njega povodom iznetih optužbi ispitati i Državno tužilaštvo Hrvatske.

Gledanja na konferenciju za štampu nedavno smenjenog ministra finansija Hrvatske na kojoj je izneo niz optužbi na račun svog stranačkog kolege, hrvatskog premijera Zorana Milanovića i dalje su veoma podeljena. Citiraju se komunikolozi koji tvrde da je Linić na toj konferenciji za novinare ostao „racionalan, konkretan, stabilan, siguran, držao se činjenica“ (Smiljana Lajnert Novosel, Večerni list“), ali nešto veću težinu ima komentar glavnog urednika više levo orijentisanog Jutarnjeg lista, u poslednje vreme punog kritika na račun Milanovića, a u kome se nastup Linića opisuje ovako: “Umjesto žestokog udara, viđeli smo tek strahovit izljev netrpeljivosti“.

Mada se pravo raspoloženje unutar Socijaldemokratske partije Hrvatske još ne može odmeriti, jedan po jedan njen istaknuti član izjašnjava se o sukobu Linić-Milanović. Najdecidnije je na stranu premijera stao prilično nepopularni (uvođenje u škole seksualnog vaspitanja) ministar nauke, prosvete i sporta Željko Jovanović, inače član riječkog ogranka SDP-a. “Mislim da je Slavko Linić u neodgovornom i politički promašenom istupu nanio nepopravljivu štetu SDP-u, Vladi Republike Hrvatske i samom sebi“. Iako se nikako ne bi moglo reći da između šefa zagrebačkih socijaldemokrata Davora Bernardića i šefa SDP-a Zorana Milanovića vlada velika ljubav, mladi Bernardić je požurio da izjavi : “Ova igra mi se ne sviđa. U javnom obračunu članova SDP-a neću učestvovati“. Šef splitskih socijalista Ivo Baltasar rekao je da se Predsedništvo splitskog SDP-a odlučilo za podršku legalno izabranom šefu stranke, a kako će on glasati u Glavnom odboru ukoliko do glasanja „Milanović ili Linić“ uopšte dođe – ne zna. Šef riječkih socijaldemokrata Vojko Obersnel je iz inostranstva poručio da stanje svakako treba analizirati, a mediji spekulišu da je sam vrh riječkog SDP-a iza Linića, ali da mu to ne obezbeđuje većinu u stranačkom Glavnom odboru zakazanom za 7. juni.

Ipak, hrvatski analitičari listom zaključuju da dokazi za najozbiljnije optužbe još nisu izneti i da, zasad, nema velikih šansi da Zoran Milanović izgubi podršku u svojoj stranci. Iako neki ističu da se radi o najvećoj krizi u istoriji SDP Hrvatske.

Ali da se vratimo Životinjskom carstvu. I vlasnik firme Mali biskvit Tomislav Ljutić i Atlantik grupa Emila Tedeskija demantovali su da su u bilo kakvoj vezi – Linić ih je, naime, optužio da su, uz podršku Milanovića i njegovih saradnika, državnim novcem želeli da finansiraju inostranu proizvodnju koja bi konkurisala Životinjskom carstvu i time ugrozila Kraš, firmu koja zapošljava 2300 ljudi. Oglasio se i Kraš…

A Zoran Milanović je samo rekao da je Slavko Linić ispunio obećanje – da će da ih blati. A da ništa od onoga što je izneo nije istina.

Recesija

Državni zavod za statistiku je objavio da je bruto domaći proizvod Hrvatske pao deseti kvartal zaredom, ovog puta za 0,4 odsto. Tako da se Hrvatska već 30 meseci nalazi u recesiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari