Posle treće aukcije, pre godinu dana, privatizovana je vlasotinačka Metalna industrija „Miloš Dimanić“, koja uskoro navršava šest decenija postojanja. Za početnu cenu od 24 miliona dinara, kolektiv je kupio Čedomir Mitrovski, biznismen iz Skoplja.
„Milding“ će, tako se planira, ubuduće biti vodeća kompanija u održavanju ciglana širom Srbije.

Posle treće aukcije, pre godinu dana, privatizovana je vlasotinačka Metalna industrija „Miloš Dimanić“, koja uskoro navršava šest decenija postojanja. Za početnu cenu od 24 miliona dinara, kolektiv je kupio Čedomir Mitrovski, biznismen iz Skoplja.
„Milding“ će, tako se planira, ubuduće biti vodeća kompanija u održavanju ciglana širom Srbije. Trenutno rade na sređivanju ciglane „Rad“ u Vlasotincu i „Mladosti“ u Leskovcu, a biće angažovani na renoviranju ciglana u Novom Pazaru, Vladičinim Hanu i Inđiji.
– U „Milošu Dimaniću“, koji je dobio novo ime „Milding“, od privatizacije je krenulo nabolje, ali će biti potrebno još dosta truda kako bi sve mašine proradile punim kapacitetom – kaže Vladimir Filipović, direktor. U fabrici je trenutno angažovano stotinak radnika, a 82 je dobilo sredstva iz tzv. socijalnog programa. Uskoro će se ovde tražiti novi bravari, zavarivači i metalostrugari, uglavnom mladi.
– U našem kolektivu je bilo predviđeno da se uloži 11,5 miliona dinara i veći deo tog plana je i ostvaren. Proradila je kuhinja, aktiviran je i restoran društvene ishrane i svakoga dana se priprema 500 obroka ne samo za naše radnike nego i za zaposlene u drugim preduzećima – veli Filipović, naglašavajući da je kapacitet kuhinje čak 1.000 dnevnih obroka.
Novi vlasnik je preuzeo obavezu da namiri i sve obaveze prema poslovnim partnerima, ali i da isplati doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje za minulih nekoliko godina. Jedan od ciljeva novog vlasnika je, takođe, da se što pre sagradi nova livnica sa elektrolučnom peći, u kojoj bi se lio čelik.
– Naši planovi su ambiciozni, pa verujemo da ćemo ponovo postati vodeća firma u proizvodnji ciglarske opreme, što smo i bili u ranijim decenijama – kaže Vladimir Filipović.
U „Milošu Dimaniću“, i to treba naglasiti, ima oko 450 tzv. manjinskih akcionara. Reč je o radnicima koji ostaju u fabrici, ali i nekadašnjim članovima kolektiva koji su sada penzioneri. Njima pripada 30 odsto kapitala i oni će se, kao i u drugim sredinama, brinuti kako većinski vlasnik raspolaže kapitalom, ali će voditi računa i o ekonomskom položaju svojih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari