Miletić: Evropski parlament neće ignorisati kršenja ljudskih prava u Srbiji 1Foto: Medija centar

Još jednom postaje jasno da Evropski parlament (EP) neće ignorisati kršenja ljudskih prava u Srbiji, ističe za Danas Goran Miletić, direktor Civil Right Defenders za Evropu povodom najave da će EP hitno usvojiti rezoluciju o Srbiji.

Podsetimo, ekološki protesti i odgovor vlasti na njih, kao i položaj vijetnamskih radnika koji rade za kinesku kompaniju Linglong u Zrenjaninu bili su povod za deo poslanika EP-a da stanje u Srbiji stavi na dnevni red predstojeće plenarne sednice, koja će biti održana u četvtak, 16. decembra.

Hitna rezolucija o Srbiji zajednički je predlog poslaničkih grupa Zelenih i “Obnovimo Evropu” (liberali), koju su podržali i evropski Socijalisti i demokrate (S&D grupa).

Kako saznaje European Western Balkans (EWB), poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, bila je izričito protiv stavljanja ovakve rezolucije na dnevni red poslednjeg plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta ove godine.

Komentarišući najavljeno usvajanje hitne rezolucije EP o Srbiji Miletić smatra da je ponovo vidljivo da su tri grupe u EP-u (liberali, zeleni i socijaldemokrate) veoma jasni u zajedničkom zahtevu kada je reč o dešavanjima u Srbiji.

– Međutim, jedina brana jednoglasnoj osudi u EP je konzervativna Evropska narodna partija. Sa odlaskom Angele Merkel, verovatno je da će njihova sposobnost da blokiraju odluke biti manja – ukazuje Miletić.

Upitan da li će biti posledica po Srbiju ukoliko se ova rezolucija prekosutra usvoji, Miletić smatra da posledica kratkoročno neće biti, “ali na duži rok, Srbija dobija još dve teme iz oblasti ljudskih prava (ekološki protesti i vijetnamski radnici) u kojima praksa nije na zadovoljavajućem nivou”.

– Takođe, jako je važno kakva će formulacija biti usvojena u finalnom tekstu. Iako četiri grupacije imaju praksu da koordiniraju, a ne da se preglašavaju, ipak očekujem da će rezolucija biti usvojena – naglašava Miletić.

Prema saznanjima EWB, rezoluciju će predstaviti poslanik Klemen Grošelj, a kako je najavljeno o njoj će poslanici EP glasati istog dana.

U nacrtima u koje je EWB imao uvid, spominje se da je tokom nedavno održanih protesta bilo slučajeva nesrazmerne upotrebe policijske sile, budući da je jedan broj uhapšen tokom protesta u nekoliko gradova u Srbiji.

“Izražava se duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine, opšteg nedostatka transparentnosti i opšteg uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske inesticije i kredite, kao i multinacionalne kompanije, kao što je Rio Tinto”, navodi se u dokumentima koji će biti deo rezolucije.

Poslanici EP spomenuli su ulogu huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ističe EWB, kao i da su ti incidenti razotkrili bliske veze između huligana i policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari