Miletić: Nasilje i pasivna reakcija institucija je realnost u kojoj živi LGBT zajednica 1foto FoNet/Medija centar

Problemi LGBT zajednice su vrlo životni, jasni i konkretni i poslednji napad na mladića u centru Beograda dok je nosio zastavu LGBT svedoči o tome, izjavio je predsednik Organizacionog odbora Prajda Goran Miletić. „Ovo je raelnost u kojoj živi LGBT zajednica i tužno je da pred Prajd čujemo ljude koji govore o promociji homoseksualnosti i da problemi ne postoje“, istakao je on za N1.

Osvrćući se na incident koji se dogodio u Ulici kralja Milana u blizini Info Prjda, Miletić je u emisiji Dan uživo na N1 rekao da se na snimku vidi prvi incident kada je mladić napadnut dok je nosio zastavu 50 metara do Info centra.

Kako je precizirao, njega je napao mladić koji se takođe vidi na snimku, a policajac je reagovao i pokušao da ga zasutavi. Kasnije se, kako je kazao Miletić, napadač otgao, uzeo zastavu, bacao je, a policija nije ništa preduzela.

„Vidi se ko je ta osoba, identitet se može lako utvrditi, a organi kao i u ranijim slučajevima, ne preduzimaju ništa, ili bude delimično pasivno. To je upravo jedan od razloga zbog čega dolazimo na Prajd i da zahtevamo da se u slučajevima napada kroz sistem deluje brzo, efikasno i adekvatno“, kazao je on.

Napadi na LGBT osobe se. kako je istakao, prijave i to tako stoji, ako se i desi da se napač kazni, to bude blago, a dešava se i da ne budu identifikovani.

„To je neprihvatljivo za zemlju koja je članica Saveta Evrope“, naveo je Miletić podsećajući na slučaj zlostavljanja LGBT mladića u stanu gde, kako smatra, tužilaštvo nije uradilo ono što treba.

Da slučaj dospe pred sud i da utvrdi sve okolnosti i činjenice, ističe Miletić.

Centralni događaj i ovogodišnje Nedelje ponosa – Prajd šetnja – zakazana je za subotu 7. septembar, a Miletić je izrazio uverenje da će Beograd Prajd proteći odlično

Naveo je da se u 16 sati otvaraju gejtovi na Slaviji, kod hotela Moskva u Resavskoj ulici, Svetozara Markovića i Ulici kralja Milutina, kolona se formira u 17.30 kada počinje šetnja, a, kako je dodao, biće govora ispred Skupštine Srbije.

Šetnja se, kako je podsetio, završava u Manježu koncertom i žurkom koji će trajati do ponoći.

Pozvao je sve građane da im se pridruže i na taj način pokažu da se protive nasilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari