Istragu o incidentu koji se desio u selu Raševac na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom kod Kuršumlije, vodi MUP u saradnju sa predstavnicima KFOR-a, ali to nije bitno pogoršalo bezbednosnu situaciju u čitavoj zoni bezbednosti, koja je stabilna, ali i osetljiva po bezbednost ovog regiona – ocenio je prilikom posete Vojnoj bazi „Cvore“ kod Preševa načelnik Generalštaba VS general potpukovnik Miloje Miletić.

On je precizirao da svaki, pa i najmanji incident „izaziva uznemirenost građana u ovom regionu i pozvao čelnike „lokalnih samouprava da nastave da rade na unapređenju mera međuetničkog poverenja“.

– Pripadnici vojske koji nadgledaju područje Kopnene zone bezbednosti, koje se prostire na oko 7.500 kvadratnih kilometara, strogo se pridržavaju zakonskih okvira poštujući svoje nadležnosti i ne utiču na slobode i prava građana. Nema nikakve militarizacije regiona – rekao je Miletić.

Načelnik generalštaba VS je rekao da je saradnja pripadnika vojske sa stanovništvom i rukovodstvima opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, kao i sa predstavnicima KFOR, na visokom nivou, uz stalnu koordinaciju sa predstavnicima policije i žandarmerije.

Miletić je informisan da je u toku prošle godine bilo 14 zajedničkih patrola pripadnika VS i KFOR uz samu administrativnu liniju sa KiM na jugu centralne Srbije, kao i da je registrovano 45 ilegalnih prelazaka administrativne linije ali bez i jednog incidenta.

Šansa za novih 4.500 vojnika

– Prema najnovijem konkursu koji je Ministarstvo odbrane raspisalo u ovoj godini primićemo 4.500 novih vojnika po ugovoru, a pedeset procenata njih imaće šansu da napreduju u službi i dobiju čak i činove podoficira – rekao je general Miletić. On je naveo da je za određene strukture u vojsci radni vek povećan sa 40 na 50 godina starosti, što će doprineti stabilnom procesu profesionalizacije VS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari