Miletić: Usvajanje zakona o istopolnim zajednicama zavisi isključivo od Vučića 1foto FoNet Zoran Mrđa

U Beogradu se od 2. do 9. septembra održava Nedelja ponosa, za koju organizatori kažu da protiče u dobroj atmosferi, bez pretnji i incidenata, što očekuju i u subotu kada je zakazana Prajd šetnja. Jedan od glavnih zahteva LGBT osoba je usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, za koji Goran Miletić, predsednik Organizacionog odbora Prajda kaže da zavisi isključivo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Taj ali i drugi zakoni sa našeg spiska zahteva očekujem da budu doneti onda kad bude postojala politička volja, a ona trenutno zavisi od Vučića, isključivo. Ne vidim u trenutnom stanju stvari da on to želi, iako je to međunarodna obaveza Srbije da donosi takve zakone – ocenjuje Miletić za Danas.

Prema njegovim rečima, od prošlog Prajda do sada jedan od zahteva je „skoro pa realizovan“.

– To je zahtev da lekovi protiv HIV-a budu besplatni i dostupni za sve koji to žele kao preventivu. Zahtev je 90 odsto već urađen. Završena je procedura i samo treba lekovi da dobiju šifu, tako da je taj zahtev pred usvajanjem – dodaje Miletić.

I ove godine zahtevi Prajda su i usvajanje zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI zajednici.

Traži se i usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI zajednice, izvinjenje svim građanima koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Među zahtevima je i da Ministarstvo za rad hitno standardizuje uslugu „terenski saradnik“.

Od 2014. godine, nakon tri zabrane, održavaju se mirne Parade, te organizatori očekuju da će i ova deseta sukcesivna proći u najboljem redu.

– Sve protiče prilično dobro i imamo mnogo više posetilaca nego ikada. Nema nikakvih problema, mada da budem iskren mi ni ranijih godina nismo imali problema tokom Nedelje ponosa. Nekada smo imali od 70 do 100 događaja, pa ljudi nisu mogli sve da posete, zato smo ove godine smanjili broj događaja, ali su zaista svi puni od pozorišnih predstava, performansi, izložbi… Policija normalno u civilu dolazi i to je potpuno regularno – navodi naš sagovornik.

Miletić ističe da im je na sastanku sa nadležnima iz Grada Beograda i policije rečeno da oni nemaju saznanja da postoji bilo kakva  pretnja za održavanje Prajda, te da će bezbednosni protokol biti kao i prošle godine.

Format Prajda ostaje isti, a na ulaznim punktovima biće policija i obezbeđenje, koja će učesnike usmeravati u park Manjež odakle će u 16 časova krenuti šetnja. Učesnici Prajda ići će od parka Manjež, Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, Ulicama kneza Miloša i kralja Milana do Skupštine Srbije i nazad do parka Manjež.

– Za sada nema nikakvih pretnji, vidimo i da je situacija u medijima takva da se ne daje puno prostora, kao ranijih godina, za nekakve opskurne i homofobične ljude, koji zagovaraju nedemokratske vrednosti i zabrane. Što se tiče same šetnje, u subotu očekujemo da sve prođe u najboljem redu. Skup je regularno prijavljen policiji i ove godine čak imamo bolju saradnju nego ranijih – kaže za Danas Aleksandar Savić iz Udruženja da se zna.

Do objavljivanja ovog teksta nismo od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nismo dobili odgovore u vezi sa bezbednosnom procenom održavanja Prajda.

Beograd Prajd 2024. godine održava se pod sloganom „Ponos su ljudi“, a ovogodišnja kuma je pevačica Zejna Murkić.

Kako je već najavljeno, na Prajd koncertu 7. septembra nastupiće Kato Dosa, Bed Reputejšn kraljice (Bad Reputation), Iva Lorens, DJ Majlo, Zorja, Haus of plastiks (Haus of plastics), Zoi, Pandora Noks, DJ King of klauds (King of te clouds), Reiven, Toni, Ostroga Mi i Tijana Bogićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari