Milibor Saković: Zahtevi reprezentativnih prosvetnih sindikata opravdani 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Član Upravnog odbora Društva direktora škola Milibor Saković izjavio je za FoNet da su zahtevi reprezentativnih prosvetnih sindikata opravdani i da se nada da će Vlada Srbije naći način da ih ostvari.

„Nadam se da će se postići dogovor i kompromis i da će se situacija smiriti“, kazao je Saković, direktor Prve ekonomske škole u Beogradu.

Saković je ujedno podsetio da postoje precizne procedure za obustavu rada u školama i da je sve u najboljem redu kada se one poštuju.

„Zakon o osnovama sistema obrazovanja definiše sve u vezi sa obustavom rada zaposlenih. Predsednik sindikata obaveštava direktora, organizuje dežurstvo i sve ostalo“, naveo je Saković.

Zakonski štrajk podrazumeva i da „nastavnici moraju da budu u školama“, ukazao je Saković i istakao da je najvažnija bezbednost đaka.

Reprezentativni prosvetni sindikati obustaviće rad 1. novembra, kada će u podne u Beogradu održati i protest, navedeno je u odluci o jednodnevnom štrajku koja je 21. oktobra dostavljena i Vladi Srbije.

„Svi zaposleni, članovi reprezentativnih sindikata, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti Srbije nastaviće štrajk u ponedeljak, 4. novembra. Tada će časovi biti skraćeni na 30 minuta, a predškolske ustanove će decu primati od 9 sati“, naveli su sindikati u dopisu Ministarstvu prosvete.

Sindikati su najavili da će detaljno uputstvo o načinu realizacije štrajka naknadno poslati.

Njihovi osnovni zahtevi su hitan nastavak razgovora u vezi sa poštovanjem potpisanog Protokola, usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika i isplata novogodišnje nagrade u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom. Traže i hitan početak pregovora o ceni rada u 2025. godini, kao i početak pregovora o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari