Milica Mandić: Šampionka

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. Šta god vam se ne sviđa, sa čime se ne slažete, vi ne objavite. Toliko o perjanici objektivnog novinarstva, kakvim želite da se predstavite. Bar 10 mojih komentara niste objavili, a oni su svi uljudni, ali očigledno nisu vam po volji. Zato mislim da nećete ni ovaj. Ali, da pokušam.
    Evo, ukratko, šta je tekvondo:
    Tekvondo je borilačka disciplina gdje se udarci zadaju pretežno nogom, a ručne tehnike se više koriste u samoodbrani. Tehnike ruku čine: udarci površinom šake, blokada površinom šake, udarci laktom i udarci rukom u skoku. No tekvondo je prepoznatljiviji po nožnim tehnikama. To je veliki broj udaraca koji se zadaju površinom stopala, koljenom sa tla ili iz skoka. Takođe nogom je moguće i blokirati udarce. Tekvondo se zbog raznovrsnosti nožnih tehnika često i naziva i kraljevstvom nožnih udaraca.
    Ova borilačka disciplina je puna atraktivnih udaraca. Međutim udarce je jako teško izvesti i potrebne su godine treninga da se savladaju. Da bi se izveli zahtijevniji udarci, borac bi trebao da bude veoma razgiban i agilan. Posebna pažnja prilikom zagrijavanja se posvećuje preponama, kukovima, koljenima i skočnim zglobovima jer ti dijelovi tijela su najčešće izloženi povredama prilikom izvođenja udaraca. U tekvondou je prema pravilima VTF-a dozvoljeno udariti šakom u tijelo i nogom iznad pojasa. Udarac u tijelo vrijedi jedan, a u glavu dva boda.
    Borba se sastoji od tri runde od po dva minuta, po pravilima “ful kontakta” i završava se nokautom,
    predajom, prebrojavanjem bodova na kraju meča ili diskvalifikacijom. Do diskvalifikacije dolazi kada takmičar sakupi četiri negativna boda.

    Zaštitna oprema koju borci nose tokom borbe sastoji se od štitnika za tijelo (hogu), glavu, potkoljenice i podlaktice, prepone i zube. Takođe radi povećanja sigurnosti, takmičari nose još i rukavice i štitnike za ris. (Sa Gugla).
    Moj komentar: Šta vi popularišete – šibanje, hoćete od naših devojaka da napravite šibačice. Ovo je obično NOGATANJE, ništa drugo, kakav sport, kakvi bakrači. Kazaće neko: Ima zaštita. Ma nemoj, u žaru borbe će baš neko da misli na to da li je udario u kacigu ili u oko i jagodicu. Pa ako i štiti od udaraca protivnika, šta štiti takmičara od SOPSTENOG UDARANJA. Neka ona udari svojom nogom i u protivnikovu zaštitu, boli li to nju, nju koja udara. Truli li to od hiljade udaraca na treningu i desetine na meču. Ne propagirajte sportove gde je PRVI CILJ NOKAUT. Tačka.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.