Milica Mila Malruni: Žena vitez 1

Bračni par Malruni – Milica Mila i Brajan juče su bili gosti Beograda.

Gošći, koja je rodom sa ovih prostora iz čuvene porodice Pivnički iz Novog Bečeja, ministar spoljnih poslova Srbije ivica Dačić dodelio je diplomatsko priznanje – Vitez Svetosavskog pacifizma – zbog njenog doprinosa u razvijanju srpsko-kanadskih odnosa.

Iako je imala samo pet godina kada se sa porodicom doselila u Kanadu, nije zaboravila svoje korene. Tečno govori srpski jezik kao i deca Malrunijevih – Karolina, Benedikt, Marko i Nikola, a krsna slava Pivničkih Sveti Nikola i danas se obeležava u porodici.

Ja sam srećna žena. Mlada sam se udala. Imam divnog muža koji je pažljiv i predusretljiv ne samo prema meni i deci nego i prema mojoj brojnoj rodbini. Vodimo komotan i udoban život i svakog jutra, kad se probudim, kažem sama sebi: „Bože, nemoj ništa da mi oduzmeš. Neka sve ostane ovako!“, kazala je jednom prilikom.

Gotovo pet decenija je u skladnom braku sa Brajanom. Pošto je njen suprug izabran za premijera (funkciju koju će obavljati devet godina), Mila je i za sebe uzela kancelariju u Lengvin bloku i angažovala se da usklađuje deo premijerovih obaveza.

Aktivno se uključila u humanitarne aktivnosti, u rad srpske kolonije i pokušavala da promeni modni izgled žene u politici. Mila je bila prva supruga nekog političara u Kanadi, koja je sa mužem ravnopravno držala govore u predizbornoj kampanji.

Štampa ju je u stopu pratila – kako zbog lepog stasa, modernog i ukusnog odevanja, šarma tako i aktivne uloge prve dame. Tabloidi su neretko „ulazili“ u kuće Malvanijevih, nagađajući koliko je utrošeno na enterijer, te koliko Mila ima pari cipela.

Upoređivali su je sa Žaklinom Kenedi, a Sjuzan Rajli je u svojoj knjizi „Supruge političara“ uporedila Milu i Imeldu Markos i nazvala je „Evitom ledenih pampasa“, po ugledu na Evitu Peron. Nije se obazirala na zlobne komentare, govoreći da su njeni lični troškovi samo njena lična stvar.

Gde god bi se pojavila privlačila je pažnju. Naročito je došla do izražaja na samitu Grupe 7 u Londonu 1991. Dnevni listovi su o njoj izveštavali na naslovnim stranama celu nedelju, koliko je samit trajao. „Mila: očaravajuća u žutom“, „Ovo je Milin šou visoke mode“, „Mila je samit stila“, bili su neki od naslova u štampi.

Bila je drugarica sa Nensi Regan i Barbarom Buš. Kako je isticala volela je da se druži sa Raisom Gorbačovom i Nainom Jeljcin. Međutim, priznala je jednom prilikom da joj je generacijski bila najbliža Sonja Gandi.

Rođena je kao Milica Pivnički 1953. u Sarajevu, u porodici srpskog lekara Dimitrija Mite Pivničkog. Studirala je inženjering na Konkordija univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari