Izjavom „Neću odustati“, američki predsednik Barak Obama u prvom obraćanju Kongresu, koje je trajalo sat i devet minuta, pokušao je da ulije poverenje među razočarane građane. Obećao je da će milione ljudi vratiti na posao, te da će se boriti za sprovođenje reformi zdravstva, energije i obrazovanja.

Izneo je naciji mračne podatke o dvoscifrenoj stopi nezaposlenosti i federalnim deficitima koji su dostigli rekordnih 1.4 biliona dolara. U tradicionalnom obraćanju Kongresu krajem januara, Obama je apelovao na poslanike da ozbiljno razmotre usvajanje njegovog plana reformi zdravstva, poručivši im: „ Ne odustajte od reformi, ne sada kada smo tako blizu“.

Dve trećine govora predsednika SAD bile su posvećene ekonomskim problemima. Naglasio je da su samo neke njegove ideje nove, ali uglavnom je reč o starim obećanjima da će uspostaviti ekonomski rast, regulisati budžetski deficit i promeniti Vašington koji je tako polarizovan da je, kako je rekao, „svaki dan izborni dan“. Poručivši narodu da saoseća sa njihovim problemima, izvršio je jak pritisak na Kongres da usvoji i drugi stimulativni paket „bez odlaganja“ jer će on pomoći malom biznisu i inftrastrukturnim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari