Milioni ljudi ostavljeni bez nege zbog korone

Pandemija stavila u zapećak hronične bolesnike

Ostavite komentar


  1. Samo kod nas sve funkcionise. Na televiziji. Pokusajte redovnim putem ,napr. u Klinickom centru Srbije da uradite dijagnostiku. Zakazuju vam,pa vas vracaju „zbog guzve“,pa ponovo zakazuju,pa vracaju,pa ponovo i ponovo sve dok ne ukapirate da ti isti lekari rade u privatnim klinikama i da biste obavili posao,morate da platite. Dobro bi bilo da lekari koji na ovaj nacin maltretiraju pacijente zamisle sebe da treba da odu na biopsiju,sta sve prezivljaavaju uoci tog odlaska i da se ti odlasci ponavljaju u nedogled.

  2. U Zrenjaninu je plućna bolnica pretvorena u kovid bolnicu i veliki broj hronicnih bolesnika je ostavljen bez pomoći pulmologa.
    NIJEDNOG PULMOLOGA nisu ostavili za rad sa hronicnim bolesnicima.
    Osim toga, u toj bolnici je i kartoteka sa snimcima, naše istorije bolesti, poslednji snimci pluća i evidencija o predlozenoj terapiji……koja možda sada, ako se stanje bolesnika promenilo, treba da se menja, ali to lekari opšte prakse ne mogu da rade na svoju ruku, ipak im treba mišljenje specijaliste?
    Zar to nije moglo da se organizuje putem interneta, bar konsultacije sa lekarima opšte prakse, koji, ruku na srce, rade sve što mogu?
    Kakva je to „organizacija rada lekara“ u slučaju pandemije i „spašavanje (čijih) života“ ako je veliki broj bolesnika ostavljen van pomoći specijalista za tu bolest?
    Dobili smo situaciju da su životi jednih pacijenata vrediniji od drugih?
    Mi smo to „ostalo stanovništvo“ (i ja sam jedna od njih) i za nas neko mora da se pobrine da preživimo.
    Ili su naši životi manje vredni?

    Bili smo vrlo strpljivi i više nego tolerantni, baš zato što su kovid bolesnici zahtevali hitno spašavanje zivota i to je prioritet…..ali se strpljenje istanjilo i potrošilo jer se odužilo čekanje, a stanje hronicnih bolesnika se u međuvremenu pogoršavalo, i sada i kod nekih od njih spasavanje života postaje prioritet.
    Zato se ne sme čakati. Mora se hitno i drugačije organizovati zdravstveno zbrinjavanje svih bolesnika. Svi životi su vredni spašavanja.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.