Milioni za nove klime i mobilnu telefoniju: Ugovori naprednjačke vlasti u niškoj Medijani, jedinoj opozicionoj opštini u Srbiji, neposredno pred smenu 1Gradska opština Medijana: Foto GO Medijana

Niška Medijana, koja je nakon junskih lokalnih izbora jedina opoziciona opština u Srbiji, kupila je 17 klima uređaja u vrednosti od oko milion dinara neposredno pred smenu vlasti Srpske napredne stranke, iako su „stare klime“, po tvrdnjama dela zaposlenih, bile u funkciji.

Naprednjačko rukovodstvo je, takođe, samo nekoliko dana pred konstituisanje novog saziva Skupštine opštine 23. jula, nabavila pakete za usluge mobilne telefonije za zaposlene, čija je vrednost, po objavljenim podacima, oko 4,47 miliona dinara.

Predsednik opštine Medijana Mladen Đurić, iz grupe građana „Dr Dragan Milić“, ocenjuje da ovakvi ugovori predstavljaju udar na opštinski budžet koji je inače u deficitu, tim pre što se novo rukovodstvo opredelilo za rigoroznu štednju, kroz ukidanje „političkih“ radnih mesta, reprezentacije, službenih telefona i službenog prevoza.

Prethodni predsednik opštine Nebojša Kocić negira da su ove dve nabavke isplanirane kako bi se „ispraznio budžet“ za novu vlast, naglašavajući da je opština „potpuno solventna“, a budžet koji su ostavili u suficitu.

Najave o štednji na službenim telefonima ili ukidanju paušala za odbornike označava kao „jefitni populizam“ i naglašava da je važnije voditi računa da opština nesmetano funkcioniše.

Milioni za nove klime i mobilnu telefoniju: Ugovori naprednjačke vlasti u niškoj Medijani, jedinoj opozicionoj opštini u Srbiji, neposredno pred smenu 2
Foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Skupština najveće niške opštine ima 27 odbornika, od kojih liste koje su u kampanji nastupale kao opozicione imaju 16 – Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osam, „Biramo Niš – Biramo Medijanu“ šest i „Ujedinjeni – Nada za Niš“ dva.

Koalicija oko SNS, koja je sada u opoziciji, ima 11 odbornika.

Rigorozna štednja ili „demagogija“

U ovoj opštini kažu da je njena prethodna uprava zaključila ugovor o nabavci 17 klima uređaja 2. jula, odnosno mesec dana nakon izbora na kojima je koalicija oko SNS izgubila, a dvadesetak dana pred konstituisanje Skupštine u kojoj će opozicija imati većinu.

Ugovor je zaključen sa niškom firmom „Vitel“, a vredan je 977.500 dinara bez PDV-a, odnosno 1.173.000 dinara sa PDV-om.

On predviđa nabavku novih klima uređaja, kao i demontažu starih i ugradnju novih.

Milioni za nove klime i mobilnu telefoniju: Ugovori naprednjačke vlasti u niškoj Medijani, jedinoj opozicionoj opštini u Srbiji, neposredno pred smenu 3
Mladen Đurić: Foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

„Za ovu nabavku nije postojala obaveza raspisivanja javne nabavke jer je procenjena vrednost nabavke bez PDV-a manja od milion dinara, što je određeno članom 27. Zakona o javnim nabavkama. Nije rađena javna nabavka, već ispitivanje tržišta“, kažu u upravi opštine za Danas.

Predsednik opštine Đurić precizira da je tih 17 klima ovih dana instalirano.

„Dobio sam informacije da su prethodne klime bile u funkciji. Ali, uprkos tome, mene sad čeka obaveza da potpišem račun za nove uređaje, a da oni budu plaćeni iz budžeta. Generalno, za ovih 15 dana, koliko rukovodimo opštinom, stalno isplivavaju neki ugovori, računi, pozicije u budžetu, koje treba razjasniti. Češljamo koliko možemo, ali nismo mi istražni organi“, kaže on za naš medij.

U opštini podsećaju da su tri paketa za usluge mobilne telefonije sa ugovornim obavezama od dve godine za minimum 60 brojeva za zaposlene, i uz „beneficiranu nabavku telefona“, odbrana u javnoj nabavci četiri dana pred konstituisanje Skupštine.

Ovakav ugovor sa Telekomom vredan je ukupno 4.740.000 dinara, objavljuju mediji.

Njime je obezbeđen i obavezan budžet za beneficiranu nabavku telefona u iznosu od najmanje 750.000 bez PDV-a, koji je moguće koristiti u toku trajanja ugovorne obaveze.

„Pokušaćemo da obezbedimo svim pravnim sredstvima koja su nam na raspolaganju da se ovakav posao ne realizuje. Neće biti jednostavno jer je ugovor potpisan, pa bi jednostrano otkazivanje imalo štetne posledice po nas, ali u toku su analize i dogovori“, kaže predsednik opštine Đurić.

Prema njegovim rečima, 60 kartica za službene telefone za ukupno 41 zaposlenog u opštini potpuno je nepotrebno, tim pre što je opredeljenje novog rukovodstva da svi zaposleni koriste privatne telefone.

„Zaista štedimo na svakom koraku. Osim što ćemo ukinuti službene telefone i kartice, dogovorili smo se da reprezentacija u narednom periodu bude ’nula dinara‘, a da funkcioneri i zaposleni ovakve račune plaćaju iz svog džepa. Hoteli i vozači – takođe ’nula dinara‘. Planiramo i prodaju službene ‘škode superb‘, ali za to nam je potrebna saglasnost Grada, pošto je on jedinica lokalne samouprave, a gradska opština to nije. Ovih dana ćemo se obratiti Gradskoj upravi za imovinu, srešćemo se sa njima, i očekujemo saglasnost“, kaže Đurić.

On negira ocene dela javnosti da su ovakve mere demagogija i populizam. Kaže da se drže obećanja datog tokom kampanje da „nisu došli da menjaju sebe, već da menjaju sistem, a to čine i sopstvenim primerom“.

Zato, kaže, i ne razume pojedine negativne reakcije u javnosti nakon objavljivanja fotografije na društvenim mrežama i medijima na kojoj se vidi da se on vozi gradskim prevozom.

„Ja 17 godina na posao idem gradskim autobusom, pa to činim i sada. Na jednom od prethodnih poslova sam obišao dosta zemalja u kojima je potpuno normalno da se funkcioner ili političar vozi metroom i autobusom. Samo kod nas je to ’demagogija’ i ’populizam’“, kaže on.

Tempirano pražnjenje budžeta ili sticaj okolnosti

Bivši predsednik opštine, Kocić, pak, kaže da iza nabavke klima uređaja i paketa za usluge mobilne telefonije u periodu smene vlasti „nije bilo nikakve zle namere“, niti su one tempirane da naprave problem novoj upravi.

Nabavka klima uređaja planirana je za 2023. godinu, ali je realizacija zakasnila zbog „tehničkih problema“ na nivou Republike a ne opštine, a paketi za usluge mobilne telefonije nisu kupljeni, već je samo produžen ugovor na dve godine, pod najpovoljnijim uslovima, pošto je prethodni istekao, kaže on za Danas.

Kocić negira da za nabavku klima uređaja nije bila raspisana javna nabavka.

„Bila je to javna nabavka male vrednosti, pošto je njena vrednost ispod milion dinara, i zbog toga se ona ne nalazi na Portalu javnih nabavki. Posao je dobio najpovoljniji ponuđač“, kaže.

Milioni za nove klime i mobilnu telefoniju: Ugovori naprednjačke vlasti u niškoj Medijani, jedinoj opozicionoj opštini u Srbiji, neposredno pred smenu 4
Nebojša Kocić: Foto Niška inicijativa

On tvrdi da je ovakva odluka doneta jer su prethodni klima uređaji bili stari, iz 2004. godine, i uglavnom nisu funkcionisali, pa su uslovi za rad tokom leta bili veoma loši.

Dodaje da je on kao predsednik opštine ukazao na potrebe i potpisao ugovor, a da je o javnoj nabavci odlučivao načelnik opštinske uprave.

Kocić, takođe, negira i informacije u delu javnosti da su na osnovu ugovora sa Telekomom navodno kupili telefonske aparate.

„Niti smo na osnovu ovog ugovora kupili telefone, niti smo imali nameru da to uradimo. To je spin. Samo smo produžili važenje ugovora koji je isticao za još dve godine i ispregovarali da novi ugovor predvidi kartice za zaposlene, sa ’nula dinara‘ za njhovu komunikaciju prema svim mrežama i fiksnoj telefoniji. Tačno je da opština ima 41 zaposlenog, ali 60 kartica je bilo neophodno zbog funkcionera, predstavnika Skupštine“, kaže.

Prema njegovim rečima, nije tačna ni objavljena vrednost ugovora sa Telekomom, jer je ona bila „niža od četiri miliona dinara“.

Kocić dodaje da tokom njegova dva mandata na mestu predsednika opštine nije kupljen nijedan službeni telefon, već su samo produžavani ugovori za pakete sa operaterima.

On je, kaže, koristio privatni telefon, a „vrlo jeftine“ službene telefone imao je „manji broj zaposlenih, pre svega komunalni inspektori, da bi mogli da obavljaju posao“.

„Uopšte, ove priče o telefonima, reprezentaciji, ’škodi‘ i slično su jeftini trikovi i populizam. Čujem da su najavili i da će ukinuti paušale odbornicima, ali ne pominju da značajan deo njihovih odbornika ima odbornički mandat i u Skupštini grada, gde primaju paušale“, kaže.

Od još kaže da je opština godišnje za reprezentaciju trošila 500.000 dinara, a da je zaposlenima sve što su naručivali odbijano od plate, a novac uplaćivan za program „Hraniteljstvo po meri deteta“, u okviru kojeg su deca bez roditelja „išla na odmore, izlete, slavila rođendane“.

„U 2024. godini smo nabavili svega četiri flaše viskija – da možemo da odnesemo kada idemo u neke važne posete“, dodaje on.

Budžetski suficit ili ipak – deficit?

Tvrdnje da smo navodno ispraznili budžet zbog dolaska nove vlasti je spin. Opština Medijana je solventna, nema nijedan kredit, po CFR sve fakture su izmirene, kaže bivši predsednik opštine Kocić.

On tvrdi da je prethodna vlast završila mandat sa budžetskim suficitom od oko osam miliona dinara, a da je na računu posle njegovog odlaska bilo oko 11 miliona dinara jer je Grad uplatio oko 3,2 miliona, što je inače njegova redovna obaveza.

„Ukoliko uzemo u obzir i podračune, u budžetu je sigurno bilo između 12 i 13 miliona“, kaže Kocić.

Predsednik opštine Medijana Đurić je, međutim, ranije kazao novinarima da deficit opštinskog budžeta iznosi 13,5 miliona dinara.

„Zaključno sa 1. avgustom, mi imamo deficit budžeta od nekih 13,5 miliona dinara. Neke pozicije koje treba da budu planirane i realizovane u toku cele godine, kao što je recimo socijala, potrošene su već u prva dva kvartala”, rekao je Đurić.

On je kazao da su troškovi na pozicijama kao što su klimatizacija, laminati i investicije u održavanje dostigli 70 odsto budžeta, što je „daleko iznad očekivanja za ovaj period godine“.

Rekao je da očekuje da mere štednje koje su preduzeli doprinesu sanaciji budžeta, a da efekti ušteda budu vidljivi već sledećeg meseca.

On je za sledeći mesec najavio i rebalans budžeta za koji će im biti potrebna saglasnost grada.

Budžet gradske opštine Medijana iznosi nešto manje od 230 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari