Proglašenjem najboljeg glumca na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ i uručenjem statuete slavnog glumca(rad akademskog vajara Milivoja Bogosavljevića) Draganu Mićanoviću, koji je po drugi put laureat, za čak tri uloge u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Iz junačkog života građanstva“, Karla Šternhajma, u režiji Ive Milovišević, završen je 16. Festival posvećen bardu srpskog teatra.

 Mićanović je prvu statuetu dobio na trećim glumačkim svečanostima 1997. godine. Ove godine, stručni žiri u sastavu: Đurđija Cvetić, Ružica Sokić i dr Milivoje Mlađenović, u obrazloženju navodi da je Mićanović, gradeći tri uloge u predstavi, izuzetno rafiniranim glumačkim sredstvima pokazao vrhunsko umeće glumačke transformacije koja je svojstvena samo najboljima.

U šest dana Festivala takmičilo se pet predstava vodećih srpskih pozorišta: Zvezdara Teatar, Beogradsko dramsko pozorište, Jugoslovensko dramsko, Narodno pozorište, kao i Pozorište „Zoran Radmilović“ Zaječar. Poslednje večeri revijalno je izvedena predstava „Ateljea 212“, „Pazarni dan“ Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina.

Svake večeri dodeljivane su nagrade za najbolju glumačku kreaciju, po odluci žirija publike i stručnog žirija. Prve večeri nagradu stručnog žirija dobio je Dragan Petrović, za ulogu Veselog, dok je žiri publike nagradu dodelio Nenadu Jezdiću, za ulogu Steve u komadu Dušana Kovačevića „Život u tesnim cipelama“ (Zvezdara teatar); druge večeri oba žirija bila su saglasna da je glumica večeri Milena Dravić, za ulogu Mod u predstavi „Harold i Mod“ (Beogradsko dramsko), treće večeri jednoglasno, Dragan Mićanović, četvrte Nataša Ninković, za ulogu Hede Gabler u istoimenom komadu (Narodno pozorište) i pete, ponovo jednoglasna oba žirija, nagradu za glumicu večeri dodelila su Biljani Đurović, za ulogu Karoline Nojber („Zoran Radmilović“ Zaječar).

Predstave je svake večeri pratilo puno gledalište u kome su zapaženi brojni predstavnici javnog, političkog i kulturnog života. Festival je zatvorio gradonačelnik Miodrag Milosavljević, simboličnim činom preuzimanja ključeva grada iz ruku Ružice Sokić, kojoj su bili povereni na čuvanje tokom trajanja Glumačkih svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari