Revijalnim nastupom amaterskog pozorišta “Maska” iz Starog Sela sa predstavom „Čas“, spuštene su zavese na sedme amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir“. Ove godine „Milivojev štap i šešir“ okupio je najbolje pozorišne predstave i glumce koje Srbija trenutno ima u amaterskoj konkurenciji, tako da je stručni žiri u sastavu: Aleksandar Lukić, književnik i direktor Festivala, Dragana Ivošević, profesor, i Đino Josić glumački novinar, imali veoma težak zadatak da se odluče koji će glumac dobiti, kao pobednik, Milivojev šešir.

Ipak, na kraju, posle dužeg većanja odlučili su da pobednik sedmih glumačkih svečanosti „Milivojev štap i šešir“ bude glumac pozorišta prokupačkog Doma kulture “Radivoje Uvalić-Bata” Srđan Živković,za uloge kapetana, biznismena, psihijatra i advokata u predstavi „Generalna proba samoubistva“. U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu bili su pobednici večeri:Marko Ristivojević iz Beograda, Branislava Ilić iz Loznice, Nebojša Vićentijević iz Rače Kragujevačke i Jovica Tošković iz Požarevca, koji su dobili repliku Milivojevog štapa. Kao sveukupni pobednik Srđan Živković, pored štapa ,dobio je i Milivojev šešir.

Pobednik uz zahvalnost za dobijenu nagradu poručio je da je ovaj šešir u stvari kruna dosadašnje njegove glumačke karijere I u stihu se obratio publici:

“Zdravo da ste dragi moji

mene zovu čika Siđa

brada mi je malo seda

a nekad je bila riđa.

I na ovoj mojoj ludoj glavi

beše mnogo više kose

sad se dlake proredile

od radosti šešir nose”.

Ovo je bila beseda najboljeg glumca sedmih glumačkih svečanosti, Srđana Siđe Živkovića iz Prokuplja.

Direktor Centra za kulturu, Aleksandar Lukić,koji je zatvorio svečanosti istakao je da mu je veoma drago što je poseta bila tako dobra i dodao:

-Ove svečanosti ne želim da zatvorim, već da najavim da počinjemo odmah sa pripremom narednih koje će biti još uspešnije od ovih takođe veoma uspešnih. Ove predstave koje smo videli, slobodno mogu da kažem da predstavljaju sam vrh pozorišnog amaterizma u Srbiji-

Direktor festivala Lukić naglasio je da su svake večeri predstave pratilo oko 450 ljubitelja pozorišta, što se smatra kao izuzetna poseta, ako se uzme u obzir da su to bile predstave amaterskih pozorišta.

Ovaj festival iz godine u godinu pokazuje napredak kako u organizicionom tako i kvalititavnom smislu.I festival regionalnih amaterskih pozorišta „Živki Matić u čast“ i „Milivojev štap i šešir“, su uvertira za glavni pozorišni događaj u Požarevcu, glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, koje će se održati po 16put u prvoj nedelji Aprila.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari