"Uradak sa jasnim primesama propagande Gebelsovskog tipa": Milivojević o spotovima protiv N1 i Nove 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Režiranjem i emitovanjem manipulativnog propagandnog uratka, koji predstavnici režima nazivaju spotom, a kojim se targetiraju televizije N1 i Nova S i svi zaposleni u ova dva objektivna i nezavisna medija, Srbija je vraćena u najcrnje vreme medijskih nesloboda, kada je ministar informisanja bio Aleksandar Vučič, navodi u pisanoj izjavi narodni poslanik Srđan Milivojević.

„Ovaj uradak sa jasnim primesama propagande Gebelsovskog tipa, nedvosmisleno potvrđuje da režim Aleksandra Vučića stvara prostor za neki novi Šešeljev zakon o javnom informisanju, dok napredni tabloidni snajperi podmuklo nišane u poslednje iskre slobodne novinarske reči“, kazao je narodni poslanik.

Sudeći po ovom uratku, navodi on, opako vreme zlokobnih devedesetih, ubrzano se vraća u našu svakodnevnicu.

„Tada je samo zahvaljujući hrabroj istrajnosti i profesionalnoj posvećenosti postulatima slobodne novinarske reči od strane nekih časnih i neustrašivih novinara, sačuvan ne samo ugled novinarske profesije, već i pravo na slobodno i kritičko izveštavanje. Nažalost, slobodnu reč i istinu smo sačuvali u to vreme, ali neke koji su se borili za te svete postulate novinarske profesije, nismo uspeli da sačuvamo“, naveo je Milivojević.

On je podsetio i na slučaj ubistva Slavka Ćuruvije, koji je i do danas ostao bez svog sudskog epiloga, i dodao da je to „samo jedan od zastrašujućih primera šta sledi posle ovakvog targetiranja i tabloidnog linča“.

„Ostrašćenost sa kojom predstavnici režima i nosioci najviših državnih funkcija podržavaju i podstiču emitovanje ovog manipulativnog medijskog proizvoda, jasno nam ukazuju da je i ova diktatura zapala u svoju terminalnu fazu. Režim Aleksandra Vučića ovim podlim medijskim uratkom uz korišćenje izopačene argumentacije šalje jezivu i preteću poruku da nije daleko trenutak kada će medijski hekleri biti zamenjeni onim pravim iz Svetogorske ulice“, istakao je Milivojević.

Kako je rekao u saopštenju, kao narodni poslanik koji je položio zakletvu da će čuvati Ustavom zagarantovana ljudska prava i građanske slobode, najoštrije je osudio „ovaj užasavajući pokušaj zastrašivanja zaposlenih na televizijama N1 i Nova S“ i pružio im punu podršku u daljem radu.

Podsećamo, svojevrsni spot koji su objavili pojedini tabloidi i u kome se manipulacijom novinari N1, Nove S i još nekih medija optužuju za hajku na Vučića, juče se emitovao i na nacionalnim frekvencijama.

Komentarišući to, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić samo je ponovila ono što se u tom spotu čuje, navodeći da to nije targetiranje profesionalnih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari