Milivojević: U Srbiji je izgrađen sistem zarobljenih medija

Ostavite komentar


  1. Znate kako se kaze:
    -Kakav narod takva vlast. Kakva vlast takvi mediji. Kakvi mediji takva citaoci, slusaoci i gledaoci.
    Sve u svemu sto bi kazo Volter iz bistrog , ali PLITKOG IZVORA VlASTI, izvire TUP UGAO GLEDANJA na okolinu i sebe.
    Za novinarstvo po mom skromnom iskustvu nisu bitni mladi novinari nagradjeni od Eu, mada kao i sve sto je novo i oni predstavljaju “ sveze nosace informacija“. Za medije, novinare i celokupno novinarstvo najbitnija je LICNA HRABROST novinara, uz obavezno dobro obrazovanje i i fleksibilnost da se infiltrira u svako okruzenje vlasti, i iz njega izvadi samo VEST, jer sve ostalo je za bacanje posto predstavlja propagandu.
    Da bi smo imali slobodne i objektivne medije, moramo imati i sposobne urednike, koji su se dokazali u mediju kojim rukovode.
    Na primer u RTS- u glavni urednik Informativnog programa je Nenad Stefanovic, koji se susreo sa tv novinarstvom, tek posto je postavljen na najvazniju funkciju u RTS.On je pre toga pisao tekstove za sporovozne nedeljnike, koji garant nisu bili kraci od 20 slajfni, ili danasnjim jezikom receno od 20.000 do 25.000 karaktera. Dok profesionalni tv prilog ne bi trebalo da bude duzi od tri minuta, stane na jednoj slajfni ili ima od 1200 do 1800 karaktera. Ni direktor RTS-a Bujosevic ne spada u neke novinarske velicine. Mnogo lepse misli o sebi kao novinaru nego sto ume da napise tekst. Na stranu to sto nikad u zivotu nije uradio neku tv reportazu, izvestaj ili rubriku. Za direktora ga je valjda preporucila selfi emisija Nije srpski cutati, snimljena u amaterskoj tehnici videorekordera .
    Glavni urednik Novosti Milorad Vucelic, vlasnik privatnog casopisa Pecat i partijski vuk SPS, ima dara za pisanje, ono nadugacko i filosofsko iako je pravnik. Ali ne u vecernjim novinama, gde dominira brza kratka i jasna informacija. Zato Novosti nisu vise onoliko informativne kao ranije, i zbog toga im tiraz konstantno pada. To se odrazilo i na njihov uticaj u javnom mnjenju, koji konstantno pada pa sada one kuriru, blicu i informeru gledaju u ledja, umesto da je obrnuto. I da Novosti imaju svoju Televiziju, a ne Kurir.
    Politika, najveca najznacajnija medijska kuca na Balkanu prezivela je pravo torpedovanje vlasti, jos od prvog ulaska radikala i jula u vladu 1997. Godine . Od tog vremena vlast: kako miloseviceva tako i sve ostale, postavljalajoj je takve urednike i direktore, da oni sto bi rekli seljaci na dve koze seno ne znaju da podele, a kamoli da postignu po 10.000 prodatog tiraza po novinaru. Djindjiceva vlast zabranila je Politici da ima radio i televiziju, koji su razvijani u toj kuci od sredine devedesetih, a stampani mediji poveravani su Strujinim pajtosima, koji su spadali u red najnetalentovanijih novinara. Jedan iz te generacije Zarko Rakic i danas sluzi garnituri. Ali, Politika vise ne sluzi informisanju. A, Rakica su izabrali, doduse v.d. sto je jos jedan od apsurda, da se upravo nista i ne pise sem kad pozovu iz Nemanjine.
    Od Pinka se nikad nije ni ocekivalo da objektivno informise, vec da zabavi one sa najnizim politickim i svakim drugim ukusom. Slicno je i sa Hepijem gde Maric informativni program vodi bez stroge programske seme u pripreme, vec kao na pijaci.
    Jedini, koji radi profesionalno novinarski posao je Srdjan Predojevic na Tv Prva. Ali, i tamo do granice da se ne objavi nesto sto bi razotkrilo zloupotrebe aktuelne vlasti.
    Dakle jedno veliko nista, a svi ovi medijski poslenici placaju se iz dzepa gradjana za POSAO KOJI NE ZNAJU DA RADE. Takav kapitalizam ima valjda samo u Srbiji.
    P.s. Samo bez cenzure

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.