Miljenik Moskve: Dušan Bajatović 1Dušan Bajatović Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ i funkcioner Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović ponovo se našao u žiži interesovanja javnosti nakon što ga je sa nedavno održanog sastanka koji je sazvala, udaljila Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Zvaničan razlog za njegovo udaljavanje sa sastanka uz asistenciju obezbeđenja Vlade Srbije je bio taj što se na na tom skupu pojavio bez svojih saradnika, suprotno od onog što je zahtevala ministarka Mihajlović.

Ipak, dobro upućeni tvrde da je netrpeljivost između njih dvoje prisutna već godinama jer je ministarka Mihajlović, inače kadar Srpske napredne stranke, navodno bliska američkom energetskom sektoru dok nije tajna da je socijalista Bajatović čovek od poverenja Moskve.

Jedan od razloga koji ga kvalifikuje za to je i činjenica da je jedan od retkih predstavnika vlasti koji tečno govori ruski jezik.

Smatra se da ima veoma čvrstu podršku Moskve i da je to razlog što je „nedodirljiv“ na poziciji prvog čoveka „Srbijagasa“.

Ovo inače nije prvi nesporazum na relaciji Zorana Mihajlović – Dušan Bajatović.

Početkom 2013. godine i u to vreme na funkciji ministarke energetike, Zorana Mihajlović je formirala antikorupcijski tim sa ciljem da se ispitaju navodne malverzacije u „Srbijagasu“ kome je i tada na čelu bio Dušan Bajatović.

Shodno tome, novi incident može legitimno smatrati „otvaranjem starih sukoba“.

Dušan Bajatović je rođen 29. novembra 1967. godine u Ravnom Selu kod Vrbasa.

Osnovnu školu je pohađao u rodnom mestu.

Završio je Višu elektrotehničku školu i Ekonomski fakultet u Subotici.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista i inženjer elektronike. Za generalnog direktora „Srbijagasa“ postavljen je 2008. godine.

Naredne godine u Sočiju potpisao je sporazum o saradnji za projekat „Južni tok“ sa Aleksejom Milerom, predsednikom upravnog odbora „Gasproma“.

Sa tadašnjim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim i Milerom je potpisao ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za Podzemno skladište gasa Banatski Dvor i Memorandum o gasovodu „Južni tok“.

Smatra se jedinim od najplaćenijih funkcionera u Srbiji.

Njegova zbirna mesečna plata sa svih funkcija u februaru 2016. godine bila je impozantnih 2.304.496 dinara.

Jedan je od osnivača televizije „Most“ a generalni direktor je Fudbalskog kluba Vojvodina iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari