Kako je Milkica Petrović iz Svrljiga počela da izrađuje tašne makrame tehnikom (FOTO) 1Foto: M. S. / Danas

Milkica Petrović (60) iz Svrljiga, već pet godina isključivo hekla tašne makrame tehnikom – vezivanjem čvorova. Kaže “da su to heklane torbe, a da hekla i veze još od malih nogu”.

Prema rečima sagovornice Danasa, izradu tašni od konca za makrame – makrame tehnikom, počela je pre nekoliko godina, pošto je imala iskustva u heklanju.

“Tako da sam izradom tašni spojila sve u jedno – heklanje, šivenje i vez. Znanje koje sam usvajalo od malena, primenila sam u izradi tašni”, objašnjava Milkica Petrović.

Sagovornica Danasa kaže da su tašne unikati, da poneke liče, ali da dve iste ne postoje.

Kako je Milkica Petrović iz Svrljiga počela da izrađuje tašne makrame tehnikom (FOTO) 2
Foto: M. S. / Danas

“Sve tašne su jedinstvene. Nema istih. Možda neke liče jedna na drugu, ali nisu iste. To garantujem”, kaže naša sagovornica.

Ona dodaje, i ako neku tašnu počne da pravi po ranijem modelu, na kraju nikada ne ispadne ista, ističe“da je to cilj”.

Milkica kaže da je prvu tašnu napravila, sada već davne 2018. godine, a na ideju je došla tako, što je poželela da nešto drugo radi pored veza i heklanja.

Kako je Milkica Petrović iz Svrljiga počela da izrađuje tašne makrame tehnikom (FOTO) 3
Foto: M. S. / Danas

“Ta prva tašna visi u kuhinji. Ona je bordo boje, od različitog materijala, i ona mi je podsetnik kako tašna ne treba da izgleda”, kroz osmeh kaže Milkica.

I pored toga što prva tašna, prema njenim rečima, ni približno nije lepa kao sadašnje, ona je čuva i veoma je ponosna na svoj prvi rad.

Sagovornica Danasa kaže da je za pet godina napravila više od 200 tašni, pošto je za izradu samo jedne tašne – potrebno vreme.

Kako je Milkica Petrović iz Svrljiga počela da izrađuje tašne makrame tehnikom (FOTO) 4
Foto: M. S. / Danas

“Ranije mi je za jednu tašno trebalo i po desetak dana, a danas,kada sam tehniku savladala, napravim i za pet dana. Radim sa puno ljubavi, i svaki dan provedem više od 10 sati uz tašne”, objašnjava Milkica koliko je rad težak.

Ona kaže da je počela da plete još kao dete, i da je bila prvi razred.

“Majka me je naučila. Ovaj stonjak je njen ručni rad. Još uveg ga čuvam. U njemu osećam ljubav svoje majke”, ističe naša sagovornica.

Kako je Milkica Petrović iz Svrljiga počela da izrađuje tašne makrame tehnikom (FOTO) 5
Foto: M. S. / Danas

Ono što je muči, je to da nema ko da je nasledi.

“Ćerku interesuje muzika. Zna ovo da radi ali je ne interesuje. Takođe i snaju. Imam unuku koja se tek rodila, i nadam se da ću je jednog dana naučiti da nastavi tradiciju, ako do tada budem živa”, zaključila je Milkica Petrović iz Svrljiga.

Makrame tehnika je tehnika čija popularnost poslednjih godina polako raste. Tehnika vezivanja čvorova, makrame je jedna od starijih tehnika ručnog rada. Tehnika je posebna, jer ne postoji mašinski način replikacije čvorova. Zbog toga spada u tehnike koje je moguće realizovati isključivo ručnim putem.

Kako je Milkica Petrović iz Svrljiga počela da izrađuje tašne makrame tehnikom (FOTO) 6
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari