Kako se pre 20 godina Milorad Ulemek Legija našao u središtu predizborne kampanje? 1Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Pre dvadeset godina Danas je pisao o otkriću lokacije Milorada Ulemeka Legije pre nego što se predao policiji. Uoči tadašnje predizborne kampanje, ono je postalo predmet političke rasprave tadašnjih kandidata.

Tadašnji ministar policije, Dragan Jočić, je na pitanje novinara kako se Legija predao, kao i gde se prethodno nalazio, odgovorio da takva pitanja prikrivaju suštinu.

– Potpuno je beznačajno gde je bio, s kim je pričao, potpuno je beznačajno sve ono što prethodi onom što će biti, a to je njegova zvanična uloga, uloga čoveka koji može doprineti rasvetljavanju istine o ubistvu premijera. Hajde da sačekamo taj 10. jun. da vidimo šta će prvooptuženi reći, izjavio je tada Jočić.

Sličnog stava bio je i Dragan Maršićanin, predsednički kandidat vladajuće koalicije, smatrajući da nije važno ko se kako i gde krio, već da je bitnije što je Ulemek u zatvoru.

– Gde se krio Ulemek ni na koji način neće pomoći rasvetljavanju njegove uloge u ubistvu, a neće pomoći ni rasvetljavanju drugih za sada nepoznatih okolnosti vezanih za taj tragični događaj, rekao je Maršićanin tokom obraćanja novinarima.

S druge strane, Boris Tadić, koji je u to vreme bio opozicioni lider i glavni protivkandidat Maršićaninu, isticao je da svima treba da nam bude važno gde se Legija nalazio, te da to posebno treba da interesuje Dragana Jočića, kao ministra policije, pogotovo jer je reč o „mreži jataka, ljudima koji su krili onoga ko je prvooptuženi“.

– To je skandalozna izjava, ja se nadam da će on tu izjavu ispraviti na neki način, kao što se i do sada dešavalo da Vlada ispravlja svoje prvobitne izjave, naveo je Tadić.

Dragan Šutanovac, član Predsedništva Demokratske stranke, je, kao i Tadić, istakao važnost što bržeg otkrivanja mesta gde se Legija krio tokom 14 meseci. Naglasio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da shvati ozbiljnost situacije i da političke agende ne smeju biti prioritet nad osnovnim policijskim zadacima.

– Mislim da ministar očigledno nije shvatio svoj posao, mislim da se uključio u izbornu kampanju i da očekuje da će im Ulemek pomoći u toj izbornoj kampanji, a o onom što je bitno za njegov posao očigledno misli da je za kampanju nebitno, pa pripadnici MUP-a na tome neće da rade, rekao je Šutanovac.

Uz Tadića i Šutanovca, istog mišljenja je bio i Srpski pokret obnove, u čijem je saopštenju naglašeno da nije nevažno gde se Milorad Ulemek Legija krio i s kim je bio u kontaktu tokom 14 meseci nakon atentata na Zorana Đinđića.

Istaknuto je da je ovo ključno za otkrivanje inspiratora i organizatora zločina, te da nijedna informacija o Legiji ne može biti smatrana nevažnom.

Advokat Božo Prelević, je za Danas tada naveo da u slučaju Milorada Ulemeka u prvi plan dolazi logika odbrane – pokušaj odbrane da, saopštavajući da se Ulemek krio u svojoj kući, dokaže da nema pomagača.

– U Zakonu je inkriminisano i krivično delo pomaganja nakon izvršenog krivičnog dela. Pomagač, ako postoji, takođe može da se nađe u optužnici za ubistvo premijera, a ako krenemo korak dalje verovatno je i učesnik skupine koja je to uradila. Ako se Ulemek krio u svojoj kući – samo tada nema pomagača. Veoma je važno da li postoji pomagač, ali, draga je stvar da li je on dostupan policiji i tužilaštvu. Bitno je, ne samo u slučaju Legija, ko pruža pomoć i ko prikriva počinioca bilo kog krivičnog dela, zaključio je Prelević.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari