Miloš Garić o planu rada: Prioriteti bezbednost novinara i sloboda javne reči 1foto FoNet/Velimir Ilić

Novoizabrani državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija zadužen za medije Miloš Garić izjavio je za Udruženje novinara Srbije da će mu prioriteti u radu biti bezbednost novinara, sloboda javne reči i argumentovane kritike, kao i sprovođenje sufinansiranja medijskih projekata u skladu sa standardima propisanim Zakonom.

Garić je najavio da u ponedeljak počinje aktivan rad, pa će se tada u većoj meri upoznati sa aktuelnim temama.

Znam da ima mnogo izazova u sektoru javnog informisanja. To je prostor koji je osetljiv na sve uticaje iznutra i spolja i postoje mnoge teme kojima mora da se priđe na pravi način i uradi sve što se može, rekao je on.

Biću odmah na raspolaganju koleginicama i kolegama iz medija, kao i predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja da bismo razgovarali i na konkretan način tražili načine za unapređenje i razvoj medijske scene u Srbiji, naglasio je Garić.

On je istakao da nesmetani rad i bezbednost novinara ne smeju da dođu u pitanje, a stvari će, kako dodaje, učiniti lakšim i aktuelni Zakon o javnom informisanju i medijima.

Nesmetan rad i bezbednost novinara ne smeju da dolaze u pitanje. Aktuelni Zakon je širok i naklonjen je slobodi javne reči i medijskom delovanju. Ipak, čini se da je nekima i to tesno. Nijedan dobar i loš zakon ne može da nas zaštiti ako imamo problem integriteta, dodaje Garić.

Slododa izražavanja ne podrazumeva da treba da postoji nedostatak odgovornosti za pretnje i uvrede, rekao je Garić, koji dodaje da sloboda javne reči i argumentovana kritika moraju biti zaštićeni.

Ipak, mora postojati odgovornost. Ako bežimo od nje i ako pribegavamo nekim pretnjama i uvredama, to onda nije sloboda, naglasio je.

Osim bezbednosti, kao jednu od tema koje su najvažnije za medijem izdvojio je i sufinansiranje medijskih projekata i naveo da će aktivno pratiti da li se ono sprovodi u skladu sa Zakonom.

Garić je do imenovanja na dužnost državnog sekretara za javno informisanje bio glavni i odgovorni urednik informativnog portala Kosovo onlajn, a u karijeri je bio urednik dnevnih listova Nacional, Kurir i Pres, zamenik glavnog urednika nedeljnika Ekspres i urednik na TV Most.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari