Vršilac dužnosti zaštitnika građana do izbora novog biće dosadašnji zamenik zaštitnika građana za prava lica lišena sloboda Miloš Janković. Naime, petogodišnji mandat zaštitnika građana Saše Jankovića ističe 23. jula, a tu dužnost njegov zamenik može da obavlja najduže šest meseci.


S druge strane, Skupština Srbije, koja bira ombudsmana, bila je dužna da najkasnije šest meseci pre isteka mandata pokrene izbor zaštitnika građana, ali to do sada nije urađeno, pa će izbor novog morati da sačeka novi saziv Skupštine.

Miloš Janković, budući v.d. ombudsmana, kaže za Danas da će njegov glavni prioritet biti da održi instituciju zaštitnika građana u trenutku kada se država ponela neozbiljno i neodgovorno.

– Institucija zaštitnika građana je u proteklih pet godina stekla veliko poverenje kako građana, tako i državnih organa i mi ćemo nastojati da to poverenje održimo, ističe Janković. On dodaje da se nada da taj period neće dugo trajati i da će među prvim zadacima nove skupštine biti izbor ombudsmana.

Saša Janković, zaštitnik građana, napomenuo je da nije dobro da institucije koje kontrolišu rad državnih organa u cilju zaštite ljudskih prava ne rade u punom kapacitetu.

– I u drugim zemljama koje su na putu učvršćivanja demokratskih institucija bilo je problema sa reizborom ombudsmana onda kada je on ozbiljno shvatao svoj posao, naglasio je Janković. Prema njegovim rečima, nijedna vlast se ne raduje preterano snažnoj kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari