Miloš Vučević najavio povratak obaveznog vojnog roka: Imamo potrebu za novim regrutima, ne spremamo se za rat 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević najavio je povratak obaveznog vojnog roka.

Gostujući na televiziji Hepi, Vučević je najavio da će Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane zvanično pokrenuti proceduru i inicijativu ka predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka.

– Odnosno da ponovo aktiviramo zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka, s tim što je predlog Vojske Srbije i Ministarstva odbrane da vojni rok ne bude duži od 4 meseca. Biće stvar procene nadležnih službi, šire stručne javnosti i uprave za ljudske resurse koji je dovoljan period za stručnu obuku regruta- istakao je ministar.

Kako je naveo, do inicijative da se ponovo aktivira odluka o obaveznom služenju vojnog roka su došli nakon procene bezbednosne situacije u državi nakon 13 godine od kako je suspendovana ta odluka (2011.).

– Imamo potrebu za obukom i popunjavanjem rezervnog sastava. Mi imamo 13 generacija gde nije bilo obaveznog služenja vojnog roka, 13 generacija je izašlo iz rezervnog sastava Vojske Srbije. Naše potrebe, odbrambene i bezbednosne, su da imamo nove regrute, nove obveznike i novi sastav, koji je uvek spreman da čuva državu. To ne znači da se spremamo za sukobe ili da su neki ratovi na pomolu – naglasio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari