"Pripremamo kasarne, mame i tate će biti zahvalni": Vučević otkrio kad je sednica Vlade o vojnom roku 1foto Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da je Vlada naložila Ministarstvu odbrane da u hitnom roku pripremi izmenu zakona kako bi se ukinula suspenzija služenja vojnog roka, „tako da idemo ka Skupštini da vraćamo vojni rok“.

„Mislim da ćemo u petak imati sednicu Vlade na kojoj ćemo usvojiti taj predlog o izmeni zakona. Pozvali smo predsednika države Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta da prisustvuje, jer je tema iz njegove ustavne nadležnosti“, rekao je Vučević na TV Pink.

On je potvrdio da će vojni rok trajati 75 dana, „što ne remeti život, školovanje, studiranje, posao, mame i tate će biti suštinski zahvalni jer će vojska njihove sinove još bolje pripremiti za život, da dalje stasaju kao muškarci“.

„To je izazovno da vojska pripremi obuku u tom kratkom roku jer je nekad bila puno duža. Pripremamo kasarne, uniforme, da to bude njima interesanto“, naveo je Vučević.

On je naveo da će mladići koji su završili elektrotehniku, mašinstvo, biti angažovani da služe vojni rok u, na primer, u Vojno tehničkom institutu, remontnim zavodima da se njihovo znanje odmah upotrebi.

„Imaćemo ne mali broj mladića koji su majstori u vožnji dronova da nam tu pomognu. Oni su ubojitiji sa tim nego sa puškom. Vojska će dobiti mnogo različitog potencijala za jačanje svojih sposobnosti“, rekao je Vučević.

Dodao je da se Srbija ne sprema za rat, već čuva mir, jer, „što je vojska jača mir nam je sigurniji“.

Naglasio je da se profesionalni sastav ne ukida i da je on namenjen za najteže zadatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari