Milosavljević (YIHR): Romske žrtve jugoslovenskih ratova ostale marginalizovane i nepriznate 1Foto: S. Obrenić

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Marko Milosavljević izjavio je da su romske žrtve jugoslovenskih ratova ostale marginalizovane i nepriznate i založio se da romskom stradanju tokom devedesetih godina prošlog veka mora posvetiti „makar jedan dan u godini“.

„Osnovni razlog vidim u tome što su lokalni šovinistički projekti za stvaranje monoetničkih država tokom ratova u Jugoslaviji na Rome gledali kao daleke druge, na zajednicu i njene članove kojima se davala vrednost samo u instrumentalnom smislu – da su vredni jedino ukoliko su spremni da se svrstaju uz ratnu stranu i da za nju ginu, mada ni to nije bila često garancija za život“, rekao je Milosavljević u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.

Ocenio je da se rasistički odnos prema Romima najviše ogleda u nekažnjivosti zločina nad njima.

Milosavljević je kao primer nekažnjivosti u Srbiji istakao zločin u Skočiću, selu pored Zvornika, gde je brutalno ubijeno 27 romskih civila, među kojima je bilo i devetoro dece i jedna trudnica, a da niko od pripadnika jedinice Sime Bogdanovića nije odgovarao pred sudom u Srbiji.

Dodao je da postoje i nezvanični podaci o stradanju velikog broja Roma u genocidu u Srebrenici koji su našli utočište u ovoj enklavi upravo nakon progona nesrpskog stanovništava od 1992. godine iz istočne Bosne.

Milosavljević je ocenio da je „indikativno“ da, uprkos podsticajima UN-a da se obeleži 19. jun kao Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja, Srbija jedina zemlja u regionu koja ne priznaje žene koje su preživele seksualno nasilje u ratu kao civilne žrtve rata pa tako ni Romkinje koje su bile žrtve ovih zločina.

„Podneta je krivična prijava od strane Fonda za humanitarno pravo još 2018. godine zbog sekusalnog nasilja u ratu nad šest Romkinja iz Belog Manastira u Hrvatskoj ali tužilaštvo nije podiglo optužnicu ni šest godina nakon ove krivične prijave“, precizirao je Milosavljević.

Projekat „Stradanje Roma tokom ratova devedesetih u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu“ je osmislila i sprovodi nemačka organizacija forum ZFD, predstavništva u Beogradu i Sarajevu, uz partnersku podršku Inicijative mladih za ljudska prava Srbija i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari