Stručni tim Uprave za vanredne situacije MUP Srbije proteklih dana u ataru sremskog sela Ležimir u blizini Sremske Mitrovice uništio je pet neeksplodiranih ubojitih sredstava, koje su seljaci našli na svojim njivama.

Nadležni tvrde da je Srem pun minsko-eksplozivnih i ubojitih sredstava zaostalih čak iz Drugog svetskog rata ili novijih neeksplodiranih projektila iz perioda NATO agresije.

– Stručne ekipe uništile su ovog puta tri minobacačke mine, jednu ručnu bombu i jednu artiljerijsku granatu od 120 milimetara, koju su vlasnici njive prilikom oranja nedavno našli. Uništena sredstva potiču iz Drugog svetskog rata, jer se na ovom terenu protezala linija Sremskog fronta. Uništavanje je sprovedeno van naseljenog mesta zbog opasnosti od rasprskavanja parčadi u momentu eksplozije – rekao je Predrag Vladisavljević, načelnik odeljenja za vanredne situacije Sremskog okruga, apelujući na građane da pronalazak neeksplodiranih sredstava prijave Centru za obaveštavanje na 985 ili najbližoj policijskoj stanici.

Prema podacima odeljenja za vanredne situacije samo u prošloj godini na teritoriji Srema u 16 intervencija uništena su 53 neeksplodirana ubojita sredstva. Kako naglašava Vladisavljević, rečje o izuzetno opasnim ubojitim sredstvima, među kojima su i oni koje građani nepažnjom ili namerno ostavljaju na javnim površinama, u kanalima, ispod vozila ili na igralištima. Tako su prošle godine ispred supermarketa na mitrovačkom keju građani pronašli nekoliko neeksplodiranih ubojitih sredstava, koja su potom uništena u martinačkom ataru. Na Fruškoj gori se sada nalaze demineri Centra za razminiravanje iz Beograda, koji čiste teren od projektila iz NATO agresije 1999. godine, kao i zaostala minska polja u šidskoj opštini. U ovom poslu pomažu im i vatrogasci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari