Na teritoriji opština Veliko Gradište i Golubac, između sela Vinci, Braničevo i Požeženo u četvrtak je oko 13 sati izbio požar, koji je zahvatio oko 100 hektara niskog rastinja i, jednim manjim delom, borovu i bagremovu šumu.


Zahvaljujući intervenciji vatrogasaca iz celog Braničevskog okruga koji su učestvovali sa desetak vozila i 30 vatrogasaca, meštana, stotinak pripadnika Vojske Srbije i radnika „Srbija šuma“, požar je lokalizovan. U naselju Vinci, vatra se približila na stotinak metara od prvih kuća, ali je ugašena, dok stradalih i povređenih nije bilo.

Kako smo, nezvanično, saznali od meštana koji su gasili požar, požar je prouzrokovala vojska, koja je toga dana na poligonu Peskovi, vršila obuku vojnika, gde su korišćena minsko-eksplozivna sredstva.

-Pre izbijanja požara nedaleko od sela čule su se detonacije i pucnjava. Ništa neobično, jer u blizina našeg sela nalazi se vojni poligon, gde se vojska obučava i vrši gađanje. Pošto je bila velika vrućina, a trava i nisko rastinje bilo suvo ko barut, pretpostavljamo da je neka varnica od detonacije zapalila travu, a vruć vetar koji je duvao raširio plamen – priča meštanin Vinaca i dodaje da se vatra brzo raširila i da je pretila da ugrozi selo i vikend naselje.

On kaže da je ljude počela da hvata panika i da su odmah organizovali gašenje.

-Tu je bila vojska koja je odmah počela sa gašenjem, a i meštani su se odmah priključili. Ubrzo su na lice mesta stigli i vatrogasci sa svojim kolima, tako da smo zajedničkim snagama uspeli da ugasimo vatru. Bilo je gusto, posebno kada se vatra približila našim kućama i kada je zahvatila borove i bagrenje u šumi, ali na kraju sve se dobro završilo. Mislim da vojska u ovakvim slučajevima treba da povede više računa, kako ubuduće ne bi više dolazili u ovakve situacije.

Za sada se ne zna kolika je materijalna šteta, a ona će se saznati nakon završetka uviđaja i veštačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari