Minhenska bezbednosna konferencija saopštila: Stoltenberg novi predsedavajući 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Dugogodišnji norveški političar i donedavni generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg biće novi predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije. On će u februaru naredne godine preuzeti tu funkciju od sadašnjeg predsedavajućeg, ambasadora Kristofa Hojzgena, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Kako je saopšteno, Jens Stoltenberg će postati sledeći predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije (MSC) nakon 61. izdanja konferencije u februaru 2025.

Jens Stoltenberg je bio generalni sekretar Natoa 10 godina, od 2014-2024, bio je specijalni izaslanik UN-a za klimatske promene i više od dve decenije je bio na istaknutim pozicijama u norveškoj vladi, uključujući deset godina kao premijer, a obavljao je dužnost državnog sekretara za životnu sredinu i ministra energetike, privrede i finansija.

Stoltenberg je globalno poštovan diplomata i vođa misli o mnogim ključnim bezbednosnim pitanjima i jedan od retkih evropskih dobitnika Američke medalje slobode.

„Ceo svoj politički život posvetio sam održavanju mira. Velika mi je čast da služim kao predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije i dam doprinos njenoj misiji ‘mir kroz dijalog’. Nekoliko međunarodnih platformi je toliko važno kao MBK za promovisanje prevencije sukoba, dijaloga i međunarodne saradnje“, kazao je Stoltenberg.

Predsednik Saveta fondacije MSC Volfgang Išinger kazao je da je oduševljen što je Stoltenberg pristao da predsedava Minhenskom bezbednosnom konferencijom.

„Sa svojom svetskom reputacijom i ogromnim iskustvom, Jens će voditi konferenciju u još važniju i globalniju ulogu. Nema kvalifikovanijeg. Savet Fondacije je veoma zahvalan za mnoge doprinose koje je ambasador Hojzgen dao za svoje tri godine na čelu“, kazao je Išinger.

Odlazeći predsedavajući ambasador Kristof Hojzgen navodi da je neizmerno zahvalan MSC timu za sve što su postigli u protekle tri godine, uključujući organizaciju tri izuzetne Minhenske konferencije, otvaranje MSC-a na „Globalni Jug“, za postizanje rodnog pariteta u našim panelima i za povećanje učešća sledeće generacije u svim našim aktivnostima.

„Posebno sam zahvalan MSC timu što je pokrenuo ‘Program za parlamentarke’ kojim prenosimo debatu o spoljnoj i bezbednosnoj politici u desetine gradova širom Nemačke“, kazao je Hojzgen.

Volfgang Išinger će ostati predsednik Saveta fondacije MSC fondacije. Helga Marija Šmid, bivša generalna sekretarka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs) nastaviće da bude njegova zamenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari