Uskoro bi mogao biti imenovani novi šef Uprave kriminalističke policije nakon što ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odluči između nekoliko kandidata sa kojima je obavio razgovore, saznaje Danas u bezbednosnim krugovima.


Prema nezvaničnim saznanjima, najviše izgleda imaju dva kandidata. Prvi je policajac stare garde poznat u javnosti kao dosledni borac protiv korupcije. On sada nije na policijskoj funkciji, ali obavlja poslove vezane za bezbednost. Drugi kandidat, prema tvrdnjama u bezbednosnim krugovima, javnosti je gotovo nepoznat inspektor. Međutim, bio je vođa tima u jednoj jakoj istrazi, vođenoj u prvoj polovini ove godine, koju su mediji pomno pratili i koja je rezultirala optužnicom.

Upravom kriminalističke policije rukovodi direktor policije Milorad Veljović, nakon što je smenjen prethodni šef Rodoljub Milović. Tada su smenjena još trojica načelnika policijskih uprava, na čija mesta su došli kao vršioci dužnosti, njihovi zamenici. U delu javnog mnjenja to je protumačeno time da je smena na neki način iznuđena, pošto nisu bili spremni „naslednici“. U julu je objavljeno i da je smenjen Dragan Cvetković, načelnik Sektora unutrašnje kontrole, ali ta vest nije potvrđena, ni zvanično, ni nezvanično.

Od novog šefa UKP zavisiće u velikoj meri rad ove Uprave koja se smatra srcem policije, ali i koja može da konkuriše bezbednosnim agencijama po nivou informacija. U sastavu UKP je i Služba za specijalne istražne metode koja ima tehničke mogućnosti za ono što sa u modernom smislu zove prisluškivanje. Poslednjih godina učestale su afere o zloupotrebi osetljivih informacija i podataka iz istrage, tako da se pre svega na ovom planu, očekuje veća zakonitost u radu novog policijskog vrha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari