Branko RužićBranko Ružić Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

– Zakon jasno definiše rokove kada treba prvi put da se održi državna matura i za sada ne vidim neke dramatične razloge zbog kojih bi došlo do bilo kakvih odlaganja – kaže za Danas ministar prosvete Branko Ružić, odgovarajući na pitanje da li će državna matura biti sprovedena 2024. godine.

Ministar kaže da je državna matura u javnom diskursu prisutna od 2009, da je predviđena i u prethodnoj i u aktuelnoj Strategiji razvoja obrazovanja do 2023. godine.

– Smatram da smo svi odgovorno prionuli na taj posao, uz zahvalnost Evropskoj uniji koja nam je finansijski i ekspertski pomogla. Od januara čitav proces preuzima Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Ministarstvo prosvete. Mislim da smo opremljeni, da imamo i kadrovski potencijal i da je nivo srednjeg obrazovanja poodavno iskazao spremnost i želju da se ovome pristupi. Jedino nepoznato u jednačini je bilo fino podešavanje u vezi sa zadacima i pitanjima, odnosno nivoom složenosti u odnosu na konkretne visokoškolske ustanove i to sada uvodimo u red, jer imamo seriju sastanaka sa visokoškolskim ustanovama.

Sem Državnog univerziteta u Novom Pazaru i kako smo čuli Univerziteta u Nišu, svi ostali univerziteti tvrde da nemaju dovoljno informacija o državnoj maturi. Kako ćete uspeti da ubedite fakultete da učestvuju?

– Moja pozicija nije da ubeđujem, ovde smo svi na istom poslu. Univerziteti su uključeni od samog početka tako da je naša namera da zajedno razjasnimo dileme kojih svakako ima, da uradimo fino nijansiranje i podešavanje i da državna matura otpočne u skladu sa zakonom propisanim rokovima, u interesu, pre svega, svršenih srednjoškolaca.

Kada će učenici znati uslove upisa na studije? Rok da fakulteti utvrde uslove upisa je probijen.

– Rok je probijen od strane visokoškolskih ustanova i mi smo taj rok na neki način istolerisali. Očekujemo da dobijemo sve podatke do kraja ove godine, odnosno u sledećih 15 dana. Dve probe državne mature koje će imati učenici će biti jasan pokazatelj na koji način će državna matura biti sprovođena.

Kada će učenici imati detaljne informacije pod kojim uslovima će se upisivati na fakultete?

– Već početkom iduće godine, čim dobijemo informacije od fakulteta.

Matura je skup posao, ima li država novca?

– Matura je skup posao, kao što su i prijemni ispiti skup posao, kao što je pripremna nastava za prijemne ispite za roditelje skup posao, kao što su mnoge druge stvari skupe. Državna matura je, pre svega, reformski iskorak u interesu učenika, koji stavlja u jednak položaj i onog svršenog srednjoškolca u Kuršumliji, u Vlasotincu, u Apatinu i onog koji sedi ovde na Vračaru. Državna matura je mehanizam po kome će svršeni srednjoškolci polagati u poznatom okruženju, u svojim školama i imaće priliku da apliciraju na više željenih visokoškolskih ustanova. Država je spremna i očekujem da kroz dijalog koji imamo sa državnim univerzitetima, akademijama strukovnih studija i privatnim fakultetima dođemo do održivog sistema.

Da li mislite da je fer da učenici koji budu konkurisali na jedan broj fakulteta, na kojima je velika navala, polažu i maturu i prijemni ispit, a neki samo maturu, tamo gde će ona biti ulaznica u visoko obrazovanje?

– Na koga mislite?

Na Univerzitet u Beogradu koji je rekao da neće pristati da matura zameni prijemne ispite.

– Ako je nekom namera da opterećujemo svršene srednjoškolce…nama je valjda namera da vodimo računa o toj deci. Zašto bismo pravili paralelizme i opterećivali decu?

Ako imaju i maturu i prijemni svakako će biti opterećeni.

– Pa šta piše u zakonu?

U zakonu piše da fakulteti imaju pravo da organizuju i prijemne ispite.

– U zakonu piše da će biti sprovedena državna matura i naša je namera da to bude jedinstven ispit. Dakle, nema paralelizama, nema potrebe da opterećujemo decu i prijemnim i državnom maturom. To je naša namera, a videćemo da li ćemo dotle stići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari