Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, u pismu dostavljenom faksom opštini Golubac dana 29.07.2010. godine, tvrdi da je skup grupe odbornika i građana, održan 01.07.2010. godine u kafani Hotela u Golubcu, zapravo legalna sednica Skupštine opštine Golubac. Ključni argument za ovakvu tvrdnju ministra bio je da je odbornički mandat Ane Radomirović bio važeći, i da je upravo ona svojim prisustvom obezbedila kvorum navedenom skupu.

Dakle, po ministru, kvorum je obezbedilo lice koje je, prema služenom obaveštenju Policijske stanice u Golupcu od 08.10.2009. godine, promenilo prebivalište, koje je zatim, na osnovu navedenog službenog obaveštenja, brisano iz biračko spiska, rešenjem opštinske uprave broj 208-3-174-2009-02 od 27.10.2009. godine i kojem je po izričitoj odredbi člana 46. stav 1. tačka 6. Zakona o lokalnim izborima prestao odbornički mandat zbog promene prebivališta. Pored naveenih nespornih činjenica, potvrđenih službenim izveštajima državnih organa, za ministra je mandat Ane Radomirović bio važeći i upravo je ona učešćem na navedenom skupu doprinela postojanju kvoruma i učinila ga legalnom sednicom Skupštine opštine.

Ministar se u svom pismu poziva i na presudu višeg suda u Požarevcu 15/10 od 11.03.2010. Međutim opet se grubo previđa činjenica da je Skupština opštine na novoj sednici, zakazanoj odmah po prijemu presude u celosti postupila po navedenoj presudi i ponovo donela akte o prestanku i verivikaciji mandata odbornika. Dakle ta presuda je već izvršena, donošenjem novih akta u svemu prema pravnim shvatanjima suda, kako to izričito propisuje član 69. stav. 2. Zakona o upravnim sporovima. U izvršenju navedene presude, a u najboljoj nameri da u celosti i do kraja postupimo po pravnim shvatanjima suda, čak smo i usmeno konsultovakli sud i postupili u svemu po usmenim uputstvima.

Ministar kao argument za svoje tvrdnje navodi i presudu Upravnog suda 21Už. 65/10 koja je na neuobičajan način, faksom stigla u opštinu Golubac 18.07.2010. godine. Neverovatno je da se legitimitet skupa održanog 01.07.2010. godine brani sudskom presudom koja u to vreme nije ni postojala. Podsećamo, u to vreme postojali su akti skupštine koji jesu osporeni, ali nisu poništeni presudom nadležnog suda, pa su nesporno bili važeći. Neverovatno je i neshvatljivo da ministar u svom pismu previđa činjenicu da se pravo ne stiče pokretanjem spora, već donošenjem pravosnažne i izvršne presude.

Nezavisno od navedene netačne argumentacije ministra, neshvatljivo je da se on umešao u nadležnost koja isključivo pripada sudu. On nije nadležan i nema nikakvo zakonsko ovlašćenje da presuđuje o važnosti odborničkih mandata. Ovo pravo pripada samo nadležnom sudu, prema izričitoj odredbi člana 49. Zakona o lokalnim izborima. Sudsku presudu izvršava Skupština opštine, a ne ministar. Jedino sud odlučuje dali je presuda izvršena ili je potrebno da je sam sud izvrši. Zbog navedenog, ministar je u svom pismu grubo povredio zakon, dao ocene koje nisu u njegovoj nadležnosti, suspendao deo pravnog poretka na teritoriji opštine Golubac i lišio građane prava na lokalnu samoupravu.

Zbog navedenog, pismo ministra nema nikakvu pravnu važnost i nije obavezujuće za opštinu Golubac, koja u ovom trenutku ima skupštinsku većinu od 18 odbornika, čiji mandati nisu osporeni, niti se u pogledu njihove važnosti vodi bilo kakv sudski postupak.

Pozivamo ministra da povuče svoje nezakonito pismo i time doprinese stabilizaciji prilika u opštini Golubac. Pozivamo ga također da odustane od svog pristrasnog stava u nastalom sporu. Podsećamo ga da je rukovodstvo opštine još početkom marta, na početkku krize, tražilo hitan prijem u Ministarstvu, radi razjašnjenja problema. Ministar se do danas nije udostojio da primi legalno rukovodstvo opštine. Suprotno tome, vrata Minidstarstva stalno su otvorena za predstavnike opozicionih grupa, pa molimo da se javno saopšti podatak, koliko puta su isti primljeni u navedenom periodu.

Predsednik Opštine: Dr Nebojša Mijović

Predsednik Skupštine Opštine: Dr Boban Trifunović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari