Ministar: Kurdski aktivista ne može da napusti Srbiju jer nijedna zemlja neće da ga prihvati 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da kurdski ativista Edževit Piroglu, koji je oslobođen 10. jula nakon što je prethodne tri godine proveo u ekstradicionom pritvoru i Prihvatilištu za strance jer je bio uhapšen po poternici iz Turske, ne može da napusti Srbiju zato što nijedna druga zemlja neće da ga primi.

Dačić je za televiziju Pink rekao da je Piroglu poslednji put jutros pokušao da napusti Srbiju, ali da su ga „vratili iz aviona“.

„Jutros su ga vratili sa aviona za Beč, kažu rizičan putnik. Vratili su ga i sa aviona za Cirih. Šta mi sad treba da radimo, treba da ga izručimo Turskoj? Ajmo da vidimo u čemu je problem“, rekao je Dačić.

On je podsetio da su međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava sve vreme dok je Piroglu bio u ekstradicionom pritvoru tražile od Srbije da ga oslobodi, što je i učinjeno, kao i da nakon rešenja o otpustu iz Prihvatilišta za strance ima rok 30 dana da napusti zemlju.

Edževit Piroglu je uhapšen u junu 2021, nakon čega je protiv njega vođen ekstradicioni postupak, a zatim je pola godine proveo u Prihvatilištu za strance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari