Plenum Filozofskog fakulteta u Beogradu održaće danas u podne protest na Platou ispred tog fakulteta, kao odgovor na dosadašnje ignorisanje uprave i sprovođenje represivnih metoda nad studentima u blokadi, izjavila je je za Danas jedna od članica Plenuma.


Ona je demantovala informaciju da će nakon današnjeg okupljanja protest biti okončan, navodeći da takva odluka nije doneta i da se „svake večeri na plenumu raspravlja da li treba nastaviti ili prekinuti blokadu“.

Podsetimo, Savet Filozofskog fakulteta u ponedeljak je odbio da razmatra zahteve plenuma, jer nisu upućeni od legalnih i legitimnih predstavnika studenata. Savet tvrdi da „u blokadi Fakulteta u ovom trenutku učestvuje najviše jedan promil ukupnog broja studenata Univerziteta u Beogradu, odnosno jedan procenat studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu“.

U saopštenju nakon sednice Saveta je istaknuto da je ovo telo ovlastilo upravu fakulteta da se obrati za pomoć osnivaču, u slučaju da se situacija na fakultetu ne promeni. „Ako se sa osnivačem ne pronađe odgovarajuće rešenje, koje bi obezbedilo kvalitetnu i bezbednu realizaciju studijskih programa, razmotriće se mogućnost privremenog prekida rada Fakulteta, istaknuto je u saopštenju Saveta.

– Razgovaraću sa upravom Filozofskog fakulteta o tome šta valja činiti. Studenti organizovani u plenum su proširili zahteve, što, nažalost, potvrđuje moju sumnju od početka da li su oni spremni na razgovor i da li stvarno imaju želju da nađu rešenja za probleme koje postavljaju. Ne treba zaboraviti da na Filozofskom i Filološkom fakultetu nema studenata sa 48 bodova, a da nisu na budžetu – izjavio je za Danas ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

On je naveo da je „logično da demokratskom društvu neko ima svoj stav“, ali da „nije logično sprečavati druge da uče ukoliko te žele“ i da „ljudi u plenumu to moraju da shvate“.

Ministar je negirao da je došao u konflikt sa upravom Beogradskog univerziteta, nakon poziva rektora BU Branka Kovačevića da „država zavede red u svojoj kući“.

– Naravno da je država vlasnik imovine, ali se zna ko njom upravlja, a onaj ko njom upravlja ima i akte na osnovu kojih upravlja i organe koji upravljaju. Obaveza je, pre svega fakulteta i univerziteta, da u skladu sa zakonom i poštujući dokumenta koje su doneli, obezbede da se nastava odvija i tu nema prebacivanja odgovornosti. Mi smo obavezni da zaštitimo sve studente, i one koji su u protestu i one koji to nisu – poručio je Obradović.

On je istakao da se i ranijih godina dešavalo da jedan broj studenata ne bude zadovoljan svim rešenjima, ali je zadatak države da zajedno sa visokoškolskim ustanovama i studentskim predstavnicima nađe rešenje koje je u interesu najvećeg broja studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari