Ministar Nedimović i poljoprivrednici u Šapcu nisu postigli dogovor, protestna vožnja kroz grad 1Protest poljoprivrednika u Šapcu (Foto: K.V.)

Sastanak ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i delegacije poljoprivrednika u Šapcu, zavšen je bez konkretnih dogovora.

Ministar je garantovao da će uvoz smrznutog mesa i mleka u prahu biti stopiran i da će deo subvencija koje država duguje poljoprivrednicima biti isplaćene do 10. marta.

“ To su reči ministra Nedimovića, mi nemamo ništa napismeno“, rekao je Dušan Tufegdžić, predstavnik delegacije poljoprivrednika.

„Vezano za subvencije koje su većim delom predate početkom ove godine, one neće biti isplaćene do 10. marta, nego tek posle aprila, što znači posle izbora“, kazao je Tufegdžić.

Ministar Nedimović u Šapcu
Foto: K.V.

O prva dva zahteva poljoprivrednika, koji se odnose na ukidanje akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva i isplatu subvencija od 200 evra po hektaru, prema rečima ministra, danas i sutra odlučivaće Vlada.

„Juče smo imali sastanak, premijerka, ministar finansija i ja sa predstavnicima poljoprivrednika iz Banata i najverovatnije tokom sutrašnjeg dana izaći ćemo sa konkretnim informacijama“, kazao je on.

Ministar je rekao da mleko u prahu uvoze samo konditori, kojima je to neophodno za posao, a da se smrznuto svinjsko meso ne uvozi već duže vreme.

„Ono što se trenutno uvozi, jesu prasad i neke stvari koje koristi prerađivačka industrija, dok se žive svinje i polutke ne uvoze“, tvrdi Nedimović.

Nisku cenu tovljenika objašnjava trenutnim stanjem na tržištu i najavljuje oporavak već sledeće sedmice.

„Krajem januara i početkom februara uvek su bile niske cene tovljenika, jer tražnja tada pada, a sve zavisi od ponude i od tražnje. Već je došlo do oporavka i očekujem, sledeće sedmice povećanje cene tovljenika na 160, 165 dinara za kilogram žive vage“, kaže on.

Najavio je da će sutra ponovo doći u Šabac i obavestiti poljoprivrednike o odlukama koje Vlada bude donela.

„Mi ćemo maksimalno ubrzati stvari koje se tiču isplate novih subvencija. Što se tiče uvoza svinjskog mesa, država sa jedne strane mora da poštuje svoje obaveze, a sa druge strane, mora da vodi računa o svojim interesima“, rekao je Nedimović.

Ministar Nedimović i poljoprivrednici u Šapcu nisu postigli dogovor, protestna vožnja kroz grad 2
Protestna vožnja (Foto: K.V.)

Nezadovoljni rezutatima današnjeg sastanka, poljoprivrednici su šabačkim ulicam održali protestnu vožnju. Kako su istakli, očekuju da Vlada usvoji sve njihove zahteve. Ukoliko do toga ne dođe, najavili su proteste širom Srbije.

Podsećamo  da je pet ključnih zahteva poljoprivrednika, ukidanje akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovna i brza isplata subvencija, kako budućih, tako i zaostalih, regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari