Britanski ministar unutrašnjih poslova Džon Rid, suočen s oštrim kritikama zvaničnika policije i zatvora, priznao je juče da će rad Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje potkopavati krize i neprilike, dok on ne uspe da uspostavi kontrolu u ministarstvu. On je dodao da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo pokazati napredak 2009.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Džon Rid, suočen s oštrim kritikama zvaničnika policije i zatvora, priznao je juče da će rad Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje potkopavati krize i neprilike, dok on ne uspe da uspostavi kontrolu u ministarstvu. On je dodao da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo pokazati napredak 2009.
Rid je objasnio da planira da sprovede niz reformi u ministarstvu. „Odredio sam vremenski period za ono što smatram da je neophodno uraditi, a to je period od dve do dve i po godine“, rekao je Rid za britansku radio stanicu Korp. „Nisam uplašen. Sprovešću stvar do kraja. Ukoliko su neophodna izdržljivost ili odlučnost, biće ih“, dodao je on.
Britanski ministar se suočio s kritikama povodom tvrdnji da je vršio pritisak na sudije da nekim zatvorenicima dosuđuju blaže kazne zbog prenatrpanosti u britanskim zatvorima. Neimenovani sudija naveo je sadržaj pisma jednog zakonodavca koji mu je naložio da osuđenog pedofila poštedi zatvora. Ministarstvo unutrašnjih poslova je, takođe, kritikovano zbog rđavog vođenja kriminalnih dosijea i neuspeha policije da valjano prati 300 registrovanih seksualnih prestupnika koji su morali biti pod nadzorom. Rid je juče odbio da odgovori na pitanje da li očekuje da će i dalje biti na svojoj poziciji.

Poverenje u vladu Tonija Blera na najnižem nivou

London – Poverenje u vladu Tonija Blera je na najnižem nivou od kada su Laburisti došli na vlast pre 10 godina, navodi se u najnovijim rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Dejli telegraf. Poverenje u vladu opalo je na 21 odsto, dok je samo 26 odsto građana zadovoljno Blerovim radom. Istraživanje je pokazalo da Laburiste uoči izbora za škotski i velški parlament koji se održavaju u maju podržava 31 odsto ljudi, što je za dva odsto manje u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine.

Braneći svoja dostignuća od kritika medija i saveznika Gordona Brauna, Rid je rekao: „Neki ljudi kao svoj osnovni zadatak vide smenjivanje ministara u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Za mene je moj osnovni zadatak menjanje samog ministarstva“. Ridov prkos je usledio posle vikenda, tokom kojeg su njegovi politički protivnici izneli niz optužbi na njegov račun. Otkriveno je da Pasoška služba nije primenjivala zabranu putovanja za 147 osuđenih trgovaca narkotičkim sredstvima.
Zvaničnik Policijske federacije izjavio je da ta služba već tri godine upozorava na propuste u ministarstvu. Torijevci su rekli da su prošlog oktobra pokrenuli to pitanje. „Da je Rid obavljao svoju dužnost onda bi shvatio u čemu je problem“, rekao je Dejvid Dejvis, ministar u senci. „Njegova zapanjujuća samouverenost samo govori o manjku njegovog usredsređivanja na pitanja koja se tiču javne bezbednosti,“ dodao je on. Rid je kritikovan i pošto je En Overs, visoki zatvorski inspektor, obelodanila godišnji izveštaj ističući porast broja zatvorenika koji su na odsluženju neodređene kazne na 2.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari